Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Foto: Mikael Andreasson
Professor om mystiska fynden: ”Sot från kontinenten”

Svarta och oljelika slöjor i vattnet har de senaste dagarna väckt stor oro bland västkustens sportfiskare. Många misstänkte ett större oljeutsläpp men professor Hans Hultberg – som är expert på luftföroreningar – kommer med en lösning på gåtan. – Det är sotpartiklar från kontinenten som har blåst hit med sydliga vindar, menar han.

I går inkom mängder av rapporter från oroliga sportfiskare som sett oljelika slöjor i vattnet. På en del platser var omfattningen så stor att linan blev alldeles svart. Kustbevakningen tillkallades och kunde snabbt konstatera att det inte var olja, eftersom fynden var luktfria och inte klibbade.
Prover har skickats på analys, men redan nu kan professor Hans Hultberg från IVL Svenska Miljöinstitutet berätta att det är fråga om ett fenomen som beror på vädret.

Foto: Mikael Andreasson

”Vi har haft sydliga vindar den senaste tiden och det har fört med sig sot från andra länders kolförbränning”

– Vi har haft sydliga vindar den senaste tiden och det har fört med sig sot från andra länders kol- och oljeförbränning. När dessa partiklar omges av dimma så binder de till små vattendroppar som sakta faller ner. När dropparna landar på vattnet så sjunker de inte till botten utan lägger sig på ytan och blir synliga. Det ser ut som olja men har alltså en helt annan förklaring, berättar han och fortsätter:

”Tyvärr innehåller partiklarna inte bara kolrester, utan även tungmetaller”

– Tyvärr innehåller partiklarna inte bara kolrester, utan även tungmetaller. Fenomenet har varit känt sedan 1970-talet och förekommer i alla vatten, men ses inte så ofta eftersom många faktorer måste samverka. Om det exempelvis hade regnat de senaste dagarna hade partiklarna sjunkit till botten och ingen hade upptäckt något, menar Hans Hultberg.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta