Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Torskbeståndet kan vara på väg att kollapsa i Östersjön.
Professor om torsken: Detta måste vi pröva

Torskbeståndet i Östersjön anses kollapsat – och något måste göras snabbt. Frågan är bara vad? Christoph Humborg är professorn som tror sig sitta på svaret.

Men anledning av dokumentären ”Östersjön – hot och hopp”, så har SVT publicerat ett debattinlägg av Christoph Humborg, som är professor i biogeokemi vid Stockholms universitet och vetenskaplig ledare på Östersjöcentrum. Att torskbeståndet i Östersjön är nära bristningsgränsen kommer inte som någon nyhet, men ändå verkar det vara omöjligt för alla inblandade länder att enas om tillräckliga fiskeförbud.

För det är precis det som måste till, enligt Christoph Humborg. Och då handlar det inte bara om att skydda torsken.

– Den torsk som finns kvar lever öster om Bornholm, och den är väldigt mager och liten. Torsken äter framför allt bottenlevande djur, och sill och skarpsill. I de områdena finns det ganska intensivt industriellt fiske efter sill och skarpsill. Vi tror att om vi minskar fisketrycket på skarpsill och sill, och samtidigt fortsätter med fiskeförbud på torsk, så finns möjligheten att torsken kan komma tillbaka. Det är inte garanterat, men jag tror vi måste prova, säger Christoph Humborg.

Se hela dokumentären här – och inslaget med Christoph Humborg här!

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/rapport-fran-kvarken-gruppar-av-havsornar-dodar-skarv/

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta