Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Ett av kustgäddans problem är att yngel äts och utkonkurreras av spigg. Det sker inte i gäddfabrikerna, där de tillväxer snabbt och tycks stortrivas. Foto: Erik Johansson
Oenighet om gäddfabrikernas vetenskapliga förankring

Längs Östersjökusten anläggs våtmarker i syfte att öka gäddbestånden. Nu efterlyses vetenskapliga bevis för att bestånden verkligen gynnas. Sportfiskarna menar att belägg redan finns och ställer sig frågande till utspelet.

Gäddan är en av våra mest uppskattade sportfiskar. Bestånden är ofta lokala och svåra att uppskatta. På en del håll visar provfisken nedåtgående trender och högt fisketryck anges som bidragande orsak. I den senaste beståndsrapporten från Havs-och vattenmyndigheten rekommenderar SLU aqua att gäddfisket i Östersjön minskas och föreslår att lek- och uppväxtområden restaureras. En insats som redan görs är att anlägga och restaurera våtmarker för att ge gäddyngel en gynnsam start på livet. Dessa kallas ibland gäddfabriker. Professor Magnus Appelberg, verksam vid institutionen för akvatiska resurser på SLU, vill se vetenskapligt stöd för att gäddfabrikerna fungerar. – Det låter som att det borde bli fler gäddor av gäddfabrikerna, men det finns inga belägg för det. Det är bekymmersamt att det dras igång stora insatser trots att vi inte vet om det verkligen hjälper gäddorna, säger han i Vetenskapsradion. Sportfiskarna, som har stor erfarenhet av gäddfabriker, har svårt att förstå påståendet att det saknas belägg för att gäddan gynnas. De anser tvärtom att det är väl belagt att gäddfabriker bidrar till kraftigt ökad yngelproduktion och att mängden vuxen fisk som återvänder för lek till gäddfabriker har ökat.

Fortsättning lär följa. Vi på Fiskejournalen tror i alla fall stenhårt på idén med gäddfabriker och hoppas på många framgångsrika resultat i framtiden.

Annons

Lyssna på Vetenskapsradions inslag här.

Läs Sportfiskarnas kommentar till inslaget här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta