Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Oönskad gäst. En av fjolårets puckellaxar i Ätran. Foto: Patrik Lindström
Puckellaxars gener under lupp

Under sommaren 2017 invaderades den svenska kusten av invasiva puckellaxar. I Norge var situationen ännu värre. Nu hoppas man att laxarnas DNA ska kunna avslöja deras ursprung.

Varifrån kom alla puckellaxar som i höstas drog fram längs den svenska västkusten? Den frågan har många ställt sig och snart får vi kanske svaret. Vävnadsprover undersöks nämligen nu av amerikanska DNA-experter som förhoppningsvis kan finna lösningen på gåtan.
Många tror att laxarna har sitt ursprung från nedlagda odlingar i Sovjetunionen. Andra misstänker att klimatförändringar har skapat en nordlig passage från Stilla havet.

Oavsett ursprung är puckellaxarna en ekologisk fara i våra vatten, då arten har visat sig vara väldigt konkurrenskraftig.

”Vi ser att det finns stor risk att puckellaxen kommer etablera sig på Västkusten”

– Vi ser att det finns stor risk att puckellaxen kommer etablera sig på Västkusten. Den har möjlighet att hitta rätt miljö i flera vattendrag, säger Erik Pettersson, professor i akvatisk ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT Halland.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta