Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Skakande och viktig – dokumentären "Efter floden". Foto: Från Filmen/SVT Play
Qwiberg skakar om med färsk dokumentär: Efter floden

Vi slösar bort grunden för självaste livet. Den slutsatsen dras i dokumentären ”Efter floden” som nu kan ses på SVT-Play.

Skaparna av den drygt timmeslånga dokumentären är Tina-Marie Qwiberg och Andi Loor, och de konstaterar att sötvattnet är den mest slösade naturresursen, och att föroreningarna av den är en spegling av människans tid på planeten.

Tina-Marie Qwiberg ligger även bakom de uppmärksammade dokumentärfilmerna ”Bieffekten” och ”Sista Skörden”, som även de kan ses på SVT Play.

Älvräddarnas ordförande Christer Borg hyllar ”Efter floden” och uppmuntrar alla att se den, oavsett om du är sportfiskare eller annan vattenvän.

– Det här är en ögonöppnare. Mycket av problemen som beskrivs känner vi redan till, men det var starkt att få det så här koncentrerat. Det är sorgligt hur vi misshandlar jordens viktiga resurs, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Här är länken till filmen! 

Läs goda nyheter i Fiskejournalen:

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta