Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Pimpelfiske och ismete engagerar många människor. Nu ska det kartläggas hur pimpelfisket ser ut längs Norrlandskusten.
Räkna med att räknas – pimpelfiskare ska inventeras

Svenska pimpelfiskare som föredrar att vara ensamma bör kanske hålla sig inomhus framöver – åtminstone om du bor längs Västerbottenkusten. SLU Aqua ska nämligen göra en omfattande flyginventering av pimpelfiskare i norr – dock med ett gott syfte.

Det handlar inte om en tillsynsoperation, utan snarare om en kartläggning. SLU Aqua vill helt enkelt skaffa sig ett större grepp om pimpelfisket längs Norrlandskusten. Är den typen av fiske värt något? Och vad för fiskar fångas, var fångas de och hur mycket? Många frågor, men så få svar, konstaterar SLU Aqua.

”Under februari och mars kommer vi därför, i samarbete med Frivilliga flygkåren, att flyginventera pimpelfiskare längs kusten i Västerbotten. Dessutom skickar vi ut personal på isarna i uppdrag att intervjua fiskare om deras fångster, fiskevanor och syn på pimpelfiskets tjusning med mera”, skriver de på sin Facebook.

Informationen som SLU Aqua får in är viktig för att kunna upplysa myndigheter och beslutsfattare om kustfiskens betydelse som ekosystemtjänst, och nödvändig för att de ska kunna förvalta fiskresurserna på bästa sätt.

För mer information kontakta: Stefan Larsson, SLU Aqua, Kustlaboratoriet i Öregrund. Telefon: 010-478 41 81, 072-216 51 61 eller mail: stefan.larsson@slu.se

Du har väl inte missat detta?

Det sjukaste isfisket någonsin

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta