Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv.
Rapport från Kvarken: Havsörnar dödar skarv

Skarvens öde står skrivet i stjärnorna, och medans sportfiskare, forskare och andra sakkunniga debatterar arten och dess konsekvenser så hittar naturen sina egna lösningar.

Nu kommer det rapporter om att havsörnarna i Kvarken lärt sig jaga skarv och använda fågeln som föda. I synnerhet de yngsta havsörnarna rör sig tillsammans i grupp och jagar på samma sätt.

Det är biologen och naturfotografen Timo Lumme som berättar om sina observationer för Svenska Yle. När han senast besökte en känd skarvkoloni ytterskärgården så fanns där ett 20-tal havsörnar. Vid ett annat besök räknade de till 177 döda skarvar, varav en stor andel hade dödats av havsörn.

Enligt honom har samma fenomen upptäckts på andra håll i Finland, i exempelvis Pargas och i Björneborg, där havsörnen framgångsrikt jagat skarv från kolonier.

Men detta innebär inte per automatik att skarven förvinner lokalt.

– Skarven har trivts bäst med att häcka i ytterskärgården, men där håller även havsörnen till. Nu ser man på många håll att skarven flyttar för att komma undan havsörnen och då dyker den istället oftare upp i innerskärgården, säger Lumme till Svenska Yle.

För övrigt ser antalet skarvar i Österbotten ut att minska för andra året i rad. En stor orsak tros vara insatserna mot skarvkolonin vid Södra Stadsfjärden i Vasa, där staden fick tillstånd att olja ägg förra året, och sedan dess har inga skarvar synts till på platsen.

Läs mer om skarven i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/vill-stoppa-stockholms-forslag-om-att-halvera-skarvbon/

 

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta