Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vem som äger rätten till fisket i fjällen – samerna eller staten? Foto: Anders Lundin
Rätten till fjällfisket: Domen dröjer i Girjasmålet

Är det staten eller samebyarna som har rätten att upplåta fiske och jakt i fjällen? Det har varit frågan i det uppmärksammade Girjasmålet, men Högsta domstolen meddelar nu att svaret dröjer.

Efter tio års malande i de rättsliga kvarnarna kom slutligen det så kallade Girjasmålet upp i Högsta domstolen. Processen inleddes 2009, då Girjas sameby i Kiruna stämde staten i tingsrätten för att få ensamrätt att upplåta jakt och fiske. Samebyn menar att det är samernas urminnes hävd som ger dem rätten. Det har framförts farhågor om att jakten och fisket skulle komma att inskränkas kraftigt om samebyarna ensamma får rätten att besluta omfattningen.

Frågan skulle avgöras efter en sex veckor lång förhandling i Högsta domstolen, som avslutades den 8 oktober. Redan då var det oklart när dom skulle falla, men Högsta domstolen siktade på ett domslut innan årsskiftet.

Nu kommer dock beskedet att det inte blir någon dom innan årsskiftet, och Högsta domstolen har inte heller publicerat något datum för när domen kommer att falla. Fiskejournalen återkommer givetvis med domslutet när det blivit officiellt.

Läs även om protesterna mot gruvor:

https://www.fiskejournalen.se/upprorsstamning-far-dumpa-gruvavfall-i-laxfjord/

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta