Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Robert Westin
Om du hittar en sjuk lax eller en sjuk öring så skall den rapporteras till SVA.
Red skin disease blir riksdagsfråga


Under senare år har det kommit rapporter från olika delar av Europa om att vildlax som fångats haft svampinfektion orsakade av en sjukdom som getts namnet red skin disease. Sedan en tid tillbaka har sjukdomen även observerats i flertalet svenska älvar.

Dom svenska vattendrag där sjukdomen har stötts på är bland annat Byske älv, Vindelälven och Skellefteåälven.

Tidningen Bohusläningen rapporterade den 6 juli om döda laxar i Örekilsälven och om döda laxar i vattendrag i Norge, nära den svenska gränsen.

– Det är jätteviktigt att denna sjukdom har uppmärksammats på regeringsnivå. Vi inom förvaltningsorganisationerna har efterlyst mera kunskap om red skin disease under en längre tid, säger Thomas Johansson, Generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen, till Fiskejournalen.

Idag vet vi väldigt lite om sjukdomen. Ingen vet vad det är egentligen är, sjukdomen är ett mysterium.

Detta har fått riksdagsledamoten Johan Hultberg, Moderaterna, att agera. Han har ställt frågan till Statsrådet Jennie Nilsson om hon kommer att ta några initiativ till att stärka Sveriges arbete i frågan om sjuka laxar.

– Rapporterna om laxdöden i Örekilsälven och på andra ställen runt om i Europa på grund av den mystiska sjukdomen red skin disease är mycket bekymmersamma. Jag tycker att det är viktigt att Sverige intensifierar arbetet för att finna svar på vad som orsakar sjukdomen och vad som kan göras för att minska laxdöden. Och vi gör bäst i att kroka arm med andra länder och då inte minst med Norge som vi delar många vattendrag med, säger Johan Hultberg, Moderaterna.

Rapportera sjuk fisk

Om du hittar en sjuk lax eller en öring så är det viktigt att den rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). SVA sammanställer rapporterna och på det sättet så kan dom få en bild över hur sjukdomsläget ser ut i olika älvar och vattendrag. Ju utförligare information som SVA får in, desto bättre kan dom utvärdera varför vild fisk blir sjuk och dör av sjukdom.

Här rapporterar du sjuk fisk.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta