Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Mät dina krafter med team från hela Sverige i Sommargäddan! Foto: Martin Petersson
Över 200 lag i Sommargäddan – missa inte att anmäla dig!

Arrangörerna av tävlingen Sommargäddan/TheBig5 konstaterar att årets upplaga kan bli en riktig succé. Och det är den redan – trots att den inte börjat ännu. Trots att det är flera veckor kvar till startskottet så är redan över 200 lag anmälda.

Under måndagen hade 209 team anmält sig till Sommargäddan, som lockar med ett finare prisbord än någonsin. Sverige är indelat i 5 zoner, och hittills ser fördelningen ut så här: 48 team från Norr, 58 från Mitt, 38 från Väst, 35 från Öst och 21 från Syd.

– Rätt så bra spridning. Det finns inget tak på själva kvalomgången eftersom hela Sverige är spelplan, påminner tävlingsledaren Daniel Lövstedt.

Kvalet sker mellan 1 juni och 25 augusti, och finalen äger rum mellan 31 augusti–1 september. Det vinnande teamet i varje zon får fina priser från tävlingens sponsorer, plus en plats i finalen. Utöver zonvinnarna går ytterligare 5 wildcards till final. Anmälan är öppen fram till 27 maj klockan 23.59, så skynda dig att anmäla ert team om ni inte redan gjort det.

All information om tävlingen hittar ni här!

Läs om sportfisket i Vänern:

Så ska det unika laxfisket i Vänern räddas

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Högsta Domstolen gav Girjas sameby rätt till fjällfisket. Foto: Mathias Arnham
Sportfiskarna agerar inför Girjasutredningen

Svenska Samernas Riksförbund vill att enbart samiska företrädare ska få vara med och utforma direktiven till Girjasutredningen. Detta har fått Sportfiskarna och Svenska Jägareförbundet att reagera.

Sportfiskarna och Svenska Jägareförbundet har reagerat på att Svenska Samernas Riksförbund (SSR) enbart vill att samiska företrädare ska få vara med och utforma direktiven till Girjasutredningen. Enligt SSR skall övriga ”externa aktörer” inte få vara med och sätta ramarna för hur samiska frågor ska utredas.

Girjasdomen fortsätter med andra ord att skapa frågetecken kring tillgängligheten till statens marker ovan odlingsgränsen. Många är oroliga för jakten och fisket, men också för möjligheterna till ett aktivt friluftsliv.

– För oss är det självklart att alla berörda ska kunna delta i den utredning som ska genomföras. Sportfiskarna och Jägareförbundet är beredda att med sin kompetens och sin lokala förankring på ett konstruktivt sätt bidra till förslag på lösningar som kan nå bred acceptans. Förbunden anser att öppenhet, respekt för olika intressen och en god dialog med bred förankring är avgörande ingredienser för att nå långsiktigt hållbara lösningar, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Grundinställningen för de båda förbunden är att man måste närma sig frågan med ödmjukhet och förståelse för att många människor har berättigat intresse av att få tillgång till statens mark ovan odlingsgränsen.

Den lösning som organisationerna vill se måste därför beakta både renskötsel, näringsverksamhet, tillgång till jakt och fiske och övrigt friluftsliv.

Du kanske även gillar detta