Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sälen – en omdebatterad fisktjuv. Regeringen vill nu tillåta skyddsjakt på den.
Rekordmånga sälar och skarvar fällda på Åland

Debatten rasar kring sälen och skarven bland svenska sportfiskare, där det krävs kraftigare åtgärder för att skydda fiskbestånden. Nu kommer en rapport från Åland, där det fälldes 343 gråsälar och 1 195 skarvar senaste säsongen.

Det är tidningen Jägaren, som ges ut av Finlands Viltcentral, som rapporterar om siffrorna från jaktsäsongen på Åland. Faktum är att det handlar om ett rekord, eftersom det aldrig förr fällts så många skarvar och sälar kring Åland.

Jakten på sälen och skarven har underlättats för just ålänningar, eftersom det inte längre behövs särskilda tillstånd, utan jakten kan ske på eget initiativ. Det finns dock kvoter som jägarna måste hålla sig till. Det bör också nämnas att själva kvoten för 2019 var högre än slutresultatet, nämligen 450 gråsälar och 2 000 storskarvar.

Här kan du läsa om planerna för skarvjakt i Sverige:

Sportfiskarna stöttar förslag om skarv-halvering i Stockholm

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta