Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Peter Kristiansson med dagens drömfångst - en fenknot på 1466 gram!
Rekordstor fenknot fångad

Mitt i sommarvärmen slår Peter Kristiansson till med en fenknot av sublima dimensioner. Fisken fick den krönta vågen att ticka upp till hela 1466 gram, drygt fyra hekto mer än Mikael Jeffbergs svenska rekord!

Idag, tisdagen den 24 juli, fiskade Peter Kristiansson från skeppare Kenneth Bjällqvist båt i artrika Öresund. Fisket efter slätvar och piggvar hade gått trögt när kompisarna valde att driftfiska på mindre än tio meters djup. Plötsligt får Peter ett kraftigt napp på sin sillstrimla och först funderar herrarna på om det kan vara en bättre rödspätta. Men när fisken närmar sig ytan med sina vackert utspärrade fenor ser de att det tveklöst rör sig om en riktigt stor fenknot.
På ett gungande hav vägs fisken först till ca 1,5 kilo, alltså långt över fjolårets rekordnotering på 1030 gram. Fisken transporteras sedan till en krönt våg på land som visar 1466 gram. Längden var 51 centimeter.

Annons

Vi lyfter på hatten för en verklig drömfångst av ädlaste sort och ett nytt potentiellt svenskt sportfiskerekord!

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta