Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Karl-Olav Kjerland med sin mäktiga bonusfisk - en marulk som överträffar det norska rekordet. Foto: Privat
Rekordstor marulk på 63,5 kilo

När det blev helt stumt i linan trodde Karl-Olav Kjerland att hans pilk hade fastnat i botten. Men några sekunder senare stod det klart att han hade krokat något väldigt stort nere i djupet. 70 meter senare vältrade sig en enorm marulk i ytan som överträffade norgerekordet med god marginal.

Det var egentligen långa som Karl-Olavs pilk var ägnad åt, när han i söndags fiskade utanför Jondal tillsammans med kompisen Håkon Sandveen. Fisket hade inletts utan större dramatik, med endast ett par småsejar och en mindre långa i båten.
Men så plötsligt dunkar det till nere i djupet.

– I ett par sekunder verkade det som jag satt fast i botten, men så fick jag med fisken en bit upp. Den var verkligen tung och bjöd på några kortare rusningar, berättar Karl-Olav för Hooked.no.

Att det var en monsterstor marulk som han kämpat med i 70 meter kom som en överraskning för båda i båten. Landningen av den 141 centimeter långa fisken bjöd på en del utmaningar men till slut låg den på däck. Vågen visade 63,5 kilo och därmed var det norska sportfiskerekordet krossat med sex kilos marginal.

Läs mer om fångsten på Hooked.no här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta