Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Riksgäddan avgjord

Willy Björk, vinnare i juniorklassen med gädda på 89 centimeter, fångad Karlskrona Skärgård.

Första upplagan av Svenska Gäddklubbens tävling Riksgäddan är avgjord. Seniorklassen vanns av Nicklas Andersson och juniorklassen av Willy Björk.
I SGK Riksgäddan kunde tävlande kasta från din egen brygga, eller trolla i ditt favoritvatten. Onekligen ett nytt, spännande koncept där gäddfiskare över hela Sverige fick chansen att verkligen visa vad deras favoritvatten går för. Tillåtna fiskemetoder var spinn/jerk, fluga, trolling och mete, men man får bara använda ett spö i taget. Drygt 60 deltagare fanns med i startfältet och vinnare i seniorklassen blev Nicklas Andersson med en metad gädda på 108 centimeter. I juniorklassen segrade Willy Björk med en 89 centimeter lång gädda som lurades med ett jerkbete.
Komplett resultatlista hittar du här.
Blev du sugen på gäddfiske och tävling? Kolla in Fiskejournalens tävlingssida.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sillen i Östersjön är hotad. Foto: Tobias Dahlin
MSC får massiv kritik för certifiering av sillfisket i Östersjön

Fisket av sill, strömming och skarpsill i nästan hela Östersjön certifieras som hållbart enligt MSC. Nu höjs röster mot certifieringen och vissa anser att MSC inte är seriös och att dom har tappat trovärdighet.

MSC har flera gånger tidigare varit i blåsväder då dom har certifierat olika fisken som inte har varit hållbara. MSC:s blå märke ska vara en garanti så att konsumenterna kan känna sig säkra på att fisken som finns i butiken är fiskad på ett bra och hållbart sätt.

Radioprogrammet Kalibers granskning 2016 visade att den MSC-märkta makrillen från nordöstra Atlanten och torsken från Nordsjön överfiskades. Granskningen väckte internationell uppmärksamhet och strax efter att programmet sänts fick Kaliber tips om en hemlig rapport från Världsnaturfonden där man riktat skarp kritik mot MSC.

Nu har MSC även certifierat det pelagiska sillfisket i Östersjön. Bland annat så har Sportfiskarna riktat kritik mot detta fiske. Dom har kunnat påvisa att det är destruktivt för bestånden. Till exempel så har provfiske visat att sillen har minskat i storlek och att fisken har blivit könsmogen i ett tidigare stadie än normalt. Detta är tydliga tecken på överfiske, vilket Fiskejournalen har rapporterat om.

– Certifieringen av det pelagiska sillfisket är mycket märklig med tanke på den rådande situationen i Östersjön. Längst våra kuster borde stor försiktighet vidtas för att inte riskera ännu större problem i framtiden. Man borde snarare dra ner på det storskaliga foderfisket istället för att ge det grönt ljus och legitimitet inför gemene man, säger John Kärki hos Sportfiskarna.

Henrik C Andersson ifrågasätter om MSC ens följer sina egna krav kring certifieringen.

– Efter vårens och försommarens diskussioner är detta ett helt obegripligt beslut av MSC. Jag har inget förtroende för det företaget längre. Efter att ha granskat MSC:s egna certifieringsmanualer så tycker jag att det strider mot företagets egna certifierings principer, säger Henrik C Andersson, Länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Stockholm.

Du kanske även gillar detta