Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska politikerna rösta för en utrivning av Hednäs kraftstation i Åbyälven? Foto: Älvräddarna
Rivas eller inte – politiken ska besluta om utskällda Hednäs

Under tisdagen ska ett av landets mest omdebatterade och utskällda kraftverk upp till politisk prövning. Skellefteås kommunfullmäktige ska ta ställning till motionen om att riva ut Hednäs kraftstation.

Både älvräddare, sportfiskare och andra vattenvänner håller tummarna inför tisdagens beslut, som alltså handlar om Hednäs kraftstation i Åbyälven.

Striden har pågått i flera decennier och fick bland annat stor uppmärksamhet i samband med ett reportage i Uppdrag granskning 2012, i vilket SVT:s reportrar hittade 10 döda laxar i anslutning till kraftverket. De åtgärder för fiskvandring som Skellefteå Kraft vidtagit sedan dess har enligt Älvräddarna inte varit tillräckliga, och det har kommit regelbundna rapporter om att fisk inte tar sig förbi kraftverket.

Den motion som nu ska upp till beslut är inlämnad av Joakim Wallström (V), ordförande i fritidsnämnden, Skellefteå kommun. Han vill att kraftverket rivs ut, och i en debattartikel i Norran skriver han skarpt om situationen:

”Jag och många med mig är besvikna över att den obefintliga diskussionen kring Hednäs kraftstations vara eller inte vara endast handlar om Skellefteå Kraft kan tjäna några extra kronor. Ingen annan organisation eller förvaltning inom kommunen räknas. Allt som räknas är vad Skellefteå Kraft tycker och tänker”, skriver Joakim Wallström.

Han hoppas att de övriga partierna ska inse värdet av att i stället satsa på besöksnäringen och ekologin. Och inte minst på Östersjölaxens öde.

”Om man då tänker på det enorma mervärde som en fritt rinnande laxälv innebär för Skellefteå – för fisketurismen, för ekologin, för alla andra kommuner nordväst om Hednäs kraftstation, för Skellefteå Krafts varumärke och inte minst för Sveriges laxstam – borde svaret vara givet. Men det är det inte. För en överlägsen majoritet av kommunens ledande företrädare ser enbart till Skellefteå Krafts mål och inställning”.

Förhandstipset är alltså att Skellefteås kommunfullmäktige inte kommer att rösta ja till motionen, och att striden därmed fortsätter.

Joakim Wallström påminner också om de nya möjligheterna att finansiera utrivningar av småskaliga kraftverk.

”Alla kostnader som skulle uppstå vid en återställning av älven, inklusive ersättning för produktionsbortfall, står Vattenkraftverkens miljöfond för tillsammans med Bra Miljöval-fonden och Stiftelsen för Östersjölaxen. För övrigt är Skellefteå Kraft med och avsätter pengar till Vattenkraftverkens miljöfond. Alltså, ingen kostnad för vare sig kommunen eller kraftbolaget”.

Fiskejournalen rapporterar givetvis om utgången i Skellefteås kommunfullmäktige.

Läs nedan om den nya kraftverksfonden:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta