Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Omma med en grann fjällröding. Han uppmanar fler att ge sig ut på rödingjakt. Foto: Privat
Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas

Medans det fortfarande är öppet vatten på många håll i södra Sverige, så har pimpelfisket efter den grova rödingen redan inletts i norra landet. Fiskejournalen ber rödingjägaren Mattias Omma om några tips inför fortsättningen av jullovet.

Bilden här ovan får det naturligtvis att vattnas i munnen på många som drömmer om att hala upp blodröda fjällrödingar på vita vinterisar. Just den här vackra fisken lurade Mattias Omma upp i ett av sina hemmavatten under julfirandet. Mattias är 27 år och bor i Alttajärvi, strax utanför Kiruna.

Fiskeintresset har följt med honom från den första dagen då han fick lära sig att hantera ett fiskespö på egen hand.

– Intresset ökar för varje år som går. Flugfiske och isfiske är det jag brinner för när det gäller val av fiskemetod, och jag fiskar huvudsakligen efter röding och öring.

För er som har möjlighet att njuta av pimpelfiske till fjälls så kommer här Mattias Ommas bästa tips för att lura storrödingen.

1) Då jag upplever att storrödingen ofta är skygg och tillbakadragen tycker jag man bör variera sitt fiske. Ena dagen är inte den andra lik, vissa dagar är det lockfiske som gäller medans nästa dag små och lugnare rörelser. Använd ett spö med slirbroms, en hållbar lina och en stark krok med överdrivet mycket maggots.

2) Friskt vågat hälften vunnet. Ta dig tid att testa vatten du kanske inte hört så mycket om, eller inte hört någonting alls. Till sist kommer dagen då du hittat ett riktigt guldvatten!

3) Och framför allt – fiskaren med flest timmar ute på isen, är oftast den som lyckas pricka in när storrödingen är på hugget!

Tack för de råden Mattias – och missa inte fler pimpelknep i artikeln nedan!

https://www.fiskejournalen.se/8-magiska-pimpelrorelser/

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta