Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
Rödingen i Vättern mår sämre. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna
Rödingsbeståndet i Vättern minskar

En ny rapport visar att rödingen i Vättern mår dåligt. Provanalyser från 2019 bekräftar vätternrödingens försämrade status.

2005 var det kris för rödingen i Vättern. Då infördes restriktioner som för att hjälpa rödingen i Vättern. Bland annat skapade man tre förbudszoner. Detta hjälpte. Men nu visar provfisken från 2017 och 2019 att rödingsbeståndet är på väg ner igen.

– Vi överväger nu att införa ytterligare restriktioner, till exempel ett maximimått så att man sparar de stora rödingarna, säger Anton Halldén, chef för Länsstyrelsens fiskeenhet till SVT.

Länsstyrelserna i de fyra länen runt Vättern har samarbetat med SLU för att följa utvecklingen. Läget förbättrades genom åren. Men provfisket 2017 visade åter en nedåtgående trend. Dessa bekräftas också av det senaste provfisket från 2019.

Idag finns det fortfarande mer röding i Vätten än för 15 år sedan. Men mätningarna från 2017 och 2019 visar att rödingen minskar igen.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta