Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Norrländska laxar söker sig till södra Östersjön, visar studier. Foto: E. Peter Steenstra
Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Rönne å löper genom fem kommuner och mynnar i Ängelholm. Ungefär halvvägs mellan Ringsjöarna och havet finns tre småskaliga kraftverk som stoppar lax och andra arter. Rivs dessa blir det fri passage och möjlighet att utveckla fisket och turismen.
Kraftverken ligger i Klippans kommun, vars politiska ledning vill se att de rivs. Men för det krävs pengar och att man kommer överens med kraftverkens ägare Skånska Energi.

Annons

En möjlig knutpunkt för ett utvecklat laxfiske skulle i så fall kunna bli Eslöv, där kommunstyrelsen överväger att ge ekonomisk stöd till rivning av grannkommunens kraftverk. Därutöver söks ett Life-bidrag från EU på 28 miljoner kronor.

”Om allt går vägen kan det bli ett helt fantastiskt projekt”

– Om allt går vägen kan det bli ett helt fantastiskt projekt. Det är Nordeuropas största vattenvårdsprojekt och har en väldigt stor potential. Det är gynnsamt för landsbygdsutveckling, arbetstillfällen, inflyttning och besöksnäring för alla kommuner längs ån, säger Tord Andersson, miljöstrateg i Klippans kommun, till Skånska Dagbladet.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta