Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jennie Nilsson (S) är landsbygdsminister med ansvar för fiskerifrågor. Foto: Mattias Vepsä
S-ministern säger nej till kraven om trålarna i skärgården

Svaret är nej. Socialdemokraterna och ansvarig minister Jennie Nilsson säger i dagsläget nej till kraven att flytta ut trålgränsen till 12 sjömil från svenska kusten. Hon delar inte heller uppfattningen att strömmingsbeståndet i Stockholms skärgård skulle vara hotat.

Fiskejournalen berättade under tisdagen om kraven från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att stoppa ”monstertrålarna” i Stockholms skärgård, samt att flytta ut trålgränsen från fyra sjömil till 12 sjömil. De passade bollen till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), som är ansvarig för fiskefrågor.

I en intervju med Mitti.se ger hon nu svar.

– I nuläget finns det inga vetenskapliga grunder för att bedriva en sådan politik, säger Jennie Nilsson till sajten.

Hon delar alltså heller inte länsstyrelsen bild av att strömmingsbeståndet är svagt i skärgården, med hänvisning till det Internationella havsforskningsrådet ICES.

Däremot är hon öppen för att ompröva sin inställning om det kommer nya uppgifter i samband med forskningsrådets rekommendationer i slutet av denna månad.

– Jag vill inte gå in i någon diskussion där jag som politiker ska gissa om fiskbestånden. Vi måste lite på dem som gör det vetenskapliga underlaget, säger Jennie Nilsson till Mitti.se.

Läs även om spännande statistik kring fiske:

Statistik från iFiske: Så många gäddor släpps tillbaka

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Holm
Tjejmetet är en tradition i Göteborg sedan 1997. Foto: Getty Images
Dags för Tjejmetet 2020

På söndag, den 16 augusti, är det dags för Tjejmetet i Vallgraven, i Göteborg. På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer.

Tävlingen pågår vid Fiskekyrka mellan klockan 11-13, och anmälan kan göras på plats från klockan 09:30. I tävlingen får endast kvinnor delta, och det finns två tävlingsklasser – senior och junior. Utöver den individuella tävlingen finns även möjlighet att delta i lagtävling (minst 2 och max 4 personer).

På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer, enligt Tjejmetets facebooksida: ”Obs endast de första 50 deltagarna får var med, pga regeringens beslut om folksamlingar om max 50 personer!”

Majorna Sportfiskeklubb har arrangerat Tjejmetet sedan 1997.

Klicka här för mer information om Tjejmetet 2020.

Du kanske även gillar detta