Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Höstfisket efter gädda är enligt många sportfiskare det mest intressanta. Här bjuder Garmins experter på några ovärderliga tips som du bara inte kan klara dig utan.
Så fångar du höstgäddan

Prickar man rätt på höstkanten kan man ha ett formidabelt fiske – särskilt på grov gädda. Men hur gör man? Och hur kan man använda marinelektronik från Garmin till sin fördel? Här bjuder fiskeproffsen Mattias Åström och Jonas Andersson på sina erfarenheter och bästa knep för ett framgångsrikt höstgäddfiske

Mattias, hur lägger du upp ditt gäddfiske på hösten?
Det hänger givetvis på vilket vatten, men en av grundreglerna när det kommer till gäddfiske är att hitta var bytesfisken står. Jag personligen gillar att fiska grunt efter braxengäddor på hösten. Jag tycker även att stora grundflak med sand och grusbotten som håller ett djup på fyra till sex meter är hett. Flaken får gärna ha lite struktur, exempelvis större stenar eller en djupränna. Framförallt så är det viktigt med en brant och djupt vatten utanför, gärna 10-20 meter.

Garmins ambassadör Mattias Åström med en fin höstgädda.

Hur man än väljer att lägga upp sitt fiske så anser jag att det alltid är bra att vara förberedd. En sak jag alltid gör är att åka ut och reka potentiella områden jag tänkt fiska. Och dagarna innan så kollar jag alltid upp väder och vind. Vädret styr allt som oftast hur och vart man ska fiska.
Med hjälp av Garmins mobilapp ”Activecaptain” så går jag in och lusläser sjökortet som finns lagrat där och väljer sen ut ett område som ser hett ut. När jag valt ut ett område som jag tror på och väl är på plats så vill jag få ut information om området. Det är där och då ekolodet får börja jobba.

Planerar du fisket med ActiveCaptain innan fisketuren så kan du fokusera helt på fisket när du väl är ute på sjön.

På vilket sätt använder du ekolodet i ditt fiske?
Det hetaste och helt klart det mest revolutionerade som finns på marknaden just nu är Garmins realtidsfunktion ”Panoptix”. Den senaste funktionen och givaren i Panoptixfamiljen som kommit ut är ”Livescope”. Det som skiljer mellan den första utgåvan av Panoptix och Livescope är att Livescope jobbar på betydligt högre frekvenser och ger på så sätt en fotoliknande realtidsvisning på allt som sker under ytan. Har du inte sett det så kolla upp det på Youtube! Jag lovar, du kommer att bli imponerad.
Min Livescope-givaren sitter monterad på ett roterbart fäste och kan vridas 360 grader. Givaren är ställd i framåtläge och jag väljer att ställa in så att jag ser cirka 35 till 40 meter framåt. På så sätt vågar man sig in på lurigare områden utan att exempelvis behöva oroa sig för att gå på grund. Väljer man att gå in i vikar så hittar man även vegetation med lätthet. Vegetationen är många gånger en väsentlig del för ett lyckat fiske inne i vikar och i marsystem. Det blir lite av en skyddszon för bytesfisken. Med andra ord, ingen vegetation, ingen bytesfisk och på så sätt ingen gädda. Det går oftast hand i hand.

Garmin Panoptix LiveScope LVS12, en ny ekolodsgivare i den prisbelönta produktserien som klarar 30° realtidsseende både framåt och nedåt. LVS12 är en ekonomisk lösning för insjö- eller kustfiske eftersom den inte kräver BlackBox-koppling.

Vegetationen är många gånger en väsentlig del för ett lyckat fiske inne i vikar och i marsystem. Det blir lite av en skyddszon för bytesfisken.

Använder du även andra funktioner i ekolodet?
Självklart, jag använder sidoseendet ”Sidevü” väldigt mycket. Med Sidevü får jag en bra överblick på hur området runt båten ser ut. Är området tillfredställande och har de attribut jag söker efter så tycker jag alltid att man ska gå in för att kartlägga området mer i detalj.
Fisket blir så mycket effektivare när man får en överblick på plottern hur hela området ser ut. Det är dessutom sällan sjökorten stämmer till 100 procent. Framförallt på grundare vatten.

Med hjälp av kartloggningsprogramet ”Quickdraw” som finns på i stort sett alla ekolod från Garmin är det möjligt att skapa sina egna djupkartor. Allt är dessutom i realtid. Du scannar av området och får upp allt direkt i din plotter. Man kan sen välja att dela sina loggningar med andra användare genom att ladda upp dem i databanken. Man kan även ladda ner andras loggningar. Allt detta sköts via appen ”Activecaptain”. Smidigare än så blir det inte.

ECHOMAP Ultra 102sv-kombinationen, med sin 10-tums ljusstarka knappassisterade pekskärm som är läsbar i solljus, har alla verktyg du behöver för framgångsrikt fiske. Allt-i-ett-givare för traditionellt CHIRP-ekolod och ClearVü med ultra-HD och SideVü-ekolod med skanningsteknik ingår. Den har även stöd för tillval av premiumsjökort BlueChart® g3 och BlueChart® g3 Vision kartografi med integrerad data från Navionics®.

Har du några heta tips för höstfisket?
Ja, i första hand är det tre saker jag haft stor framgång med när vattnet kyler av inför vintern:
1. Var inte rädd för att gå in i grunda vikar tidig höst. Framförallt vikar som fortfarande håller vegetation. Där står dom stora och lite latare gäddorna och väntar på ett lättfångat skrovmål.
2. Gå successivt upp i storlek på dina beten ju kallare vattnet blir. Det är självklart ingen regel utan undantag. Men generellt sett så fiskar större beten bättre på hösten.
3. Våga fiska riktigt långsamt. Ett svävande hårdbete eller en tail med en inte allt för yvig gång är en riktig killer på hösten.

Våga fiska riktigt långsamt. Ett svävande hårdbete eller en tail med en inte allt för yvig gång är en riktig killer på hösten.

Jonas, var fiskar du gäddan på hösten?
När hösten kommer gör jag tvärtom vad många andra gör, istället koncentrerar jag mitt fiske ute i frivattnet, pelagiskt, efter de stora gäddorna. Det normala är ju annars att fiska i anslutning till branter, men där jag fiskar, en sjö med stora djup, upp till 50 meter, har jag haft bäst resultat när jag fiskar långt från branterna. Jag lägger mycket tid på att leta efter stora stim av bytesfisk. Först kör jag åt ett håll sen vänder jag ofta upp båten och kör från andra hållet för att se om det står nån stor gädda i eller i nära anslutning till fiskstimmen. Jag hittar faktiskt ofta mina stora höstgäddor inne i stimmen. Som till allt annat fiske som bedrivs ute på vattnet är ett ekolod ett ovärderligt verktyg. Gäddfisket är absolut inte något undantag.

Om fiskeguiden Jonas Andersson får välja så tar han höstgäddan med vertikalspöet.

Först kör jag åt ett håll sen vänder jag ofta upp båten och kör från andra hållet för att se om det står nån stor gädda i eller i nära anslutning till fiskstimmen.

Vilka fördelar ser du med modern marinelektronik?
Mitt fiske bara blivit bättre och bättre sedan jag började använda Garmins produkter. När jag siktar in mig på grov gädda så är det pelagiska vertikalfisket min absoluta favoritmetod. De frisimmande gäddorna hittar jag väldigt lätt med Panoptix Livescope. Nu blir det ännu lättare att hitta gäddorna inne i stora bytesfiskstim som man inte hade sett om man hade använt en vanlig givare. När jag någon enstaka gång är ute och trollar gädda så brukar jag vända en PS31-givare bakåt så jag kan se mina beten. Då ser du tydligt när gäddan kommer upp bakom. En intressant iakttagelse är att gäddorna ofta följer efter betet väldigt länge. Men eftersom du ser fisken kan du göra justeringar och små ändringar under tiden, exempelvis variera hastighet och kurs, tills du hittar det som utlöser hugget. Jag skulle vilja påstå att modern elektronik nästan är lika viktigt som rätt bete och metod, då fisken inte kan gömma sig, varken i fiskstim eller på botten. Man ser allt som händer runt hela båten. PS30 läser bakåt, PS31 läser framåt, Livescope läser nedåt. Och SideVü läser 35 meter på varje sida om båten. Sedan jag började med Livescope så har en helt ny värld öppnats upp, nu kan man verkligen se alla fiskar och dessutom urskilja stor fisk från mindre.

Lär känna din sjö lika bra som ditt vardagsrum. Garmin Quickdraw Contours ritar upp sjökortet direkt på skärmen. Du behöver bara koncentrera dig på att styra båten.

Jag skulle vilja påstå att modern elektronik nästan är lika viktigt som rätt bete och metod, då fisken inte kan gömma sig, varken i fiskstim eller på botten.

Garmins marinelektronik gör mitt fiske så mycket lättare. Och det gäller inte bara gädda. Jag har med stor framgång även använt Livescope till regnbågsfiske på isen samt grundvattensfiske i skärgården efter grov abborre. Och såklart till pelagiskt gösfiske.

Vilka är dina favoritmetoder?
Som jag nämnde innan så är min favoritmetod vertikalfiske efter grov gädda. Att leta upp fisken, positionera båten, se fiskens reaktioner när jag släpper ned betet och känna hugget i spöet överträffar det mesta. En annan favorit är spinnfisket efter gädda i Blekinge skärgård. Grunt fiske i klart vatten bland blåstång och stenar är något som ligger mig varmt om hjärtat. Men fick jag välja så spenderar jag hellre en helg med vertikalspöet i handen efter gädda än något annat fiske.

Höstgäddan bjuder ofta på kul underhållning. Det gäller att ha koll på detaljerna för att inte tappa fisken.

Har du några heta tips för höstfisket?
Ja, en sak jag märkt när vintern närmar sig är att gäddan föredrar ett större bete. Vad det beror på är svårt att avgöra men en sak är säker, ett stort byte betyder mycket mat i magen och det är under denna perioden gäddorna äter upp sig inför vintern. Ett annat tips är att verkligen utnyttja dagen, börja gärna tidigt på morgonen och sluta inte förrän det blir mörkt. Just tidiga morgnar och strax innan gryningen kan vara riktigt heta perioder. Till sist vill jag påpeka vikten av att leta bytesfisk, hittar du ett stim ute på frivattnet så är inte gäddorna långt borta, och ibland står de mitt i stimmet!

Vad det beror på är svårt att avgöra men en sak är säker, ett stort byte betyder mycket mat i magen och det är under denna perioden gäddorna äter upp sig inför vintern.

Kolla in när gäddan hugger!

Här ser man hur gäddan står med huvudet uppåt. Då är den i ”jaktläge”. När betet släpps nedåt mot fisken reagerar gäddan direkt – vänder sig om och simmar uppåt, smack!
LiveScope till vänster, 2D till höger.

För mer information om Garmins produkter – följ den här länken!

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta