Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Asp och gös har tjuvfiskats med bland annat nät i Garnsviken. Foto: Cecilia Grönberg
Så går det för pionjärerna som odlar gös och abborre

Tidigare i vintras kom beskedet att det satsas miljarder på en landbaserad laxodling i Sotenäs. Några som redan vet hur det är att odla fisk på land är bröderna Claes och Per Eke-Göransson utanför Vadstena. De har som enda svenskar både gös och abborre i sin odling.

Claes och Per Eke-Göransson. Foto: SVT

Många är ense om att de svenska röding- och regnbågsodlingarna behöver kompletteras med utbud av andra arter – och helst på land. Därför är det högintressant för branschen att följa utvecklingen för Claes och Per Eke-Göransson. De växlade upp sin verksamhet med växtodling och slaktsvin till att även innefatta fisk, och 2014 började de bygget som nu har plats för 70 000 fiskar.

Frågan är förstås hur det har gått? Går det att konkurrera med lax och röding på den svenska marknaden? Jodå, åtminstone skapligt. De började skicka leveranser mot restauranger, både lokala och några i Stockholmsområdet, men stötte liksom många andra leverantörer på patrull när coronaviruset började hålla folk hemma. Det tog tvärstopp helt enkelt.

Nu har de dock börjat sälja via REKO-ringarna i länet och är trots allt mycket hoppfulla inför framtiden. Fiskejournalen uppmuntrar er att spana in SVT:s reportage om bröderna som visar vägen.

Läs mer om gös i Fiskejournalen:

Uppmaning – nu behöver lekande gös lugn och ro

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta