Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Asp och gös har tjuvfiskats med bland annat nät i Garnsviken. Foto: Cecilia Grönberg
Så går det för pionjärerna som odlar gös och abborre

Tidigare i vintras kom beskedet att det satsas miljarder på en landbaserad laxodling i Sotenäs. Några som redan vet hur det är att odla fisk på land är bröderna Claes och Per Eke-Göransson utanför Vadstena. De har som enda svenskar både gös och abborre i sin odling.

Claes och Per Eke-Göransson. Foto: SVT

Många är ense om att de svenska röding- och regnbågsodlingarna behöver kompletteras med utbud av andra arter – och helst på land. Därför är det högintressant för branschen att följa utvecklingen för Claes och Per Eke-Göransson. De växlade upp sin verksamhet med växtodling och slaktsvin till att även innefatta fisk, och 2014 började de bygget som nu har plats för 70 000 fiskar.

Frågan är förstås hur det har gått? Går det att konkurrera med lax och röding på den svenska marknaden? Jodå, åtminstone skapligt. De började skicka leveranser mot restauranger, både lokala och några i Stockholmsområdet, men stötte liksom många andra leverantörer på patrull när coronaviruset började hålla folk hemma. Det tog tvärstopp helt enkelt.

Nu har de dock börjat sälja via REKO-ringarna i länet och är trots allt mycket hoppfulla inför framtiden. Fiskejournalen uppmuntrar er att spana in SVT:s reportage om bröderna som visar vägen.

Läs mer om gös i Fiskejournalen:

Uppmaning – nu behöver lekande gös lugn och ro

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta