Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Storspiggen breder ut sig i Östersjön, på bekostnad av bland annat gädda och abborre.
Så kan vi bromsa spiggens oroväckande framfart

Skarv, säl och spigg. Där har ni tre arter vars utbredning är föremål för många sportfiskares oro. Skarv och säl går att skjuta – men hur kan man egentligen stoppa den explosiva ökningen av spigg?

Fiskejournalen har i flera artiklar senaste åren berättat om spiggens framfart, och hur den är en allvarlig konkurrent till bland annat gädda, abborre och andra rovfiskar. Spiggen äter nämligen upp yngel och rom från andra fiskar, och nu har det gått så långt att den anses störa ekosystemet. Enligt marinekologen Ulf Bergström kan det vara upp till 15 spigg (!) per kvadratmeter på Östersjökusten, och ökningen beror bland annat på övergödning och ett obalanserat fiske.

Vi tipsar idag om filmen Spigg vs. Gädda, som det digitala magasinet Deep Sea Reporter producerat. Där får du bland annat lära dig att abborre älskar att äta spigg, och att ändrade fiskeregler och minskad övergödning kan bromsa utvecklingen.

Läs även om kritiken mot yrkesfisket:

Supertrålare slukar sillstimm: ”Katastrofala följder”

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta