Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Så satsar länsstyrelsen för att få fler fiskare till fjällen

Tål de nordligaste svenska fjällen ett ökat fisketryck? Ja är svaret, om det sker under kontrollerade former. Det anser åtminstone länsstyrelsen i Norrbotten, som ska satsa ännu mer på fjällfisket.

Fisketurismen ska växa i Sverige, och Jordbruksverket är ansvarig myndighet för att ta fram en strategi för detta. En förhoppning är att det ska generera många arbetstillfällen, framför allt på landsbygden. Med hjälp av pengar från EU ska det nu göras en satsning på att utveckla fisket i landets nordligaste fjäll, rapporterar P4 Norrbotten.

Projektet är en del av ett Interreg Europe-projekt där även Nederländerna, Spanien, Belgien och Tyskland ingår.

Målet är alltså att ge besöksnäringen ännu bättre förutsättningar, och det första steget är att utöka fiskeenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

– Det är bara jag som jobbar med fjällfisket i dag. Det första vi ska göra är att anställa ytterligare en person, säger David Bell, fiskehandläggare.

Förhoppningen är att fjällsatsningen ska genomföras med hänsyn till alla intressenter i området, där inte minst rennäringen är en viktig aktör.

– Jag hoppas att fiskereglerna ska anpassas lokalt för att underlätta för besöksnäringen och skapa bättre förutsättningar för ett sportfiske i världsklass och samtidigt underlätta för rennäringen som också ska verka i regionen, säger David Bell till P4 Norrbotten.

Länsstyrelsen kommer alltså att jobba med information och förankring, och det hela ska bland annat ske genom stormöten på fjällorterna, där olika grupper ska resonera om hur man kan utveckla fjällfisket utan att det överfiskas, nöter på naturen eller stör rennäringen.

Läs om regler för fisket:

Förbud mot att ta med fisk hem från Norge?

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta