Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Fjordsystemen i södra Bohuslän är till glädje för många, inte minst under vårfisket efter havsöring. Nu ska Havsöringsvägen bli verklighet. Foto: Anders Nicander
Så ska Bohuslän få ett fiske i världsklass

Krokoms kommun i Jämtland har Fiskevägen. Nu ska Bohuslän få Havsöringsvägen. Det står nämligen klart sedan ett nytt projekt beviljats pengar för att utveckla sportfisket.

Havsöringsvägen är ett samarbetsprojekt där man vill utveckla Bohuslän till en sportfiskedestination i världsklass. Det hela rör sig om ett så kallat Leaderprojekt, som ska bidra till lokalt ledd utveckling.

Projektet sträcker sig över både Leader Södra Bohuslän och Leader Bohuskust och gränsbygd, från Kungälv i söder till Strömstad i norr. Man vill ta tillvara på möjligheten till landnära fiske efter självreproducerande vild havsöring genom att kartlägga området, lyfta fiskeplatser och de faciliteter som finns i form av boenden, ramper, butiker restauranger, samt marknadsföra detta både nationellt och internationellt och på så sätt bidra till en positiv utveckling av besöksnäringen.

Projektet drivs av Stenungsunds kommun och har sammanlagt beviljats 904 335 kronor från båda leaderområdena.

Läs om Fiskejournalens nya satsning:

Fiskejournalen köper Fiskefeber

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta