Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Conny Elf, projektledare för fiskesatsningen i Bergs kommun. Foto: Vildmarksporten.se
Så ska fiskesatsande Berg bli bäst i Sverige

Bäst i hela landet på tillgängligt fiske. Det är inget blygsamt mål som Bergs kommun i Jämtland har satt upp, men de har redan kommit en bra bit på vägen.

Bergs kommun har under flera år lyft fram sportfisket, både för att öka intäkterna från turismen men även för att gynna den egna befolkningen. Alla som är mantalsskrivna i kommunen får exempelvis köpa ett årskort för 130 fiskevatten till ett reducerat pris.

Den stora satsningen just nu handlar om tillgängligt fiske. Genom ett projekt ska kommunen bland annat skapa 16 tillgänglighetsanpassade fiskeplatser.

Fyra av dessa är helt klara och målet är att ytterligare fem ska kunna invigas i sommar. Det handlar om ramper och bryggor, dit du kan köra bilen ända fram.

Projektledaren för detta är Conny Elf, och han uppmanar folk att följa arbetet på deras hemsida.

– Vi behöver sprida detta så att personer och organisationer får kännedom och kan nyttja möjligheten till en naturlig naturupplevelse ute på riktigt. Inte minst för de personer som har svårigheter att kunna ta sig ut i naturen för att fiska, umgås och ta del av vår naturliga arena, vildmarken ute på riktigt, hälsar Conny Elf.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta