Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
En svärdfisk på svenskt vatten. Missa inte filmklippet nedan! Foto: Från Youtube
Sällsynta synen – svärdfisk på svenskt vatten

Det är ingen unik händelse – men det är likväl lika spännande varje gång som det kommer rapporter om svärdfisk på svenskt vatten.

Den här gången var det en två meter lång svärdfisk som simmade in i Lommabukten, där den bjöd några ortsbor på en fantastisk naturupplevelse. Det hela ägde rum på morgonen 24 augusti, och den uppehöll sig vid stora bryggan i Lomma under en ganska lång stund. Såklart åkte mobilerna fram, och åskådaren Micael berättade om skådespelet för Sydsvenskan.

– Först såg det ut som två stora fiskar som simmade runt, när jag kom ut på bryggan såg jag att det var en svärdfisk. Den var utan överdrift mellan två och två och halv meter lång, säger Micael som själv fiskat svärdfisk utomlands på Big game-fiske.

Micael berättar för Sydsvenskan att fisken såg stressad ut, och att det dröjde 30–40 minuter innan den hittade ut på djupare vatten igen.

– Det var en fantastisk upplevelse, sådant man nog bara upplever en gång i livet.

Att svärdfiskar gästar svenska vatten är som sagt inte unikt, även om det är väldigt ovanligt. För två år sedan hittades exempelvis en två meter lång död svärdfisk vid Falsterbokanalen.

Se filmklippet på svärdfisken i Lomma här:

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta