Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Samarbete i Ringsjön?

Yrkesfiskarna vid Ringsjöfisk vill ha samarbete – inte motsättningar. Det menar Gimmy Larsson, som skrivit ett öppet brev med anledning av debatten om ändrade fiskeregler i Ringsjön.
Ringsjöns fvo har beslutat att skärpa regelverket när det gäller sportfisket i sjön. Det gäller bland annat att det är förbjudet att använda motor vid fisket. Det här har lett till en häftig debatt och hårda angrepp, bland annat på Ringsjöfisk som fiskar yrkesmässigt i sjön.
”Ringsjöfisk har förstått sportfiskets värde i samhället och har genomgått en rad förändringarna för att möta sportfiskares kritik. Ett nära samarbete med Projekt Ringsjön har resulterat i att vi numera släpper tillbaka all gös över 4 kg samt all större gädda”, skriver Gimmy Larsson i det öppna brevet som du kan läsa HÄR.
Svenne Andersson

Striden i Ringsjön handlar bland annat om att många gösar fångas bort i nät innan de når vettig storlek.

Striden i Ringsjön handlar bland annat om att många gösar fångas bort i nät innan de når vettig storlek. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta