Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jonathan Nordin med sin gädda på 121 centimeter. Han och kompisarna i Savage Gear Northern Influence vann Sommargäddans final. Foto: Privat
Sanslöst resultat gav Savage Gear segern i finalen

Team Savage Gear Northern Influence fick ett wildcard till Sommargäddans final. De tackade för inbjudan genom att vinna hela tillställningen – där en sanslöst stark inledning var segermelodin.

Sommargäddan 2019 lockade otroliga 504 lag, och det var förstås mycket prestige och ära som stod på spel i finalen som avgjordes 31 augusti-1 september. När krutröken lagt sig så var det inte några av grundomgångens zonvinnare som hade samlat ihop bäst resultat, utan det var ett av lagen som tävlade genom wildcard, nämligen Savage Gear Northern Influence. Redan första tävlingsdagen så samlade de ihop otroliga 589 centimeter med sina fem längsta gäddor, där Jonathan Nordin satte ribban med ett exemplar på 121 centimeter.

Den andra tävlingsdagen fortsatte i samma tempo, och när slutsignalen ljöd på söndagskvällen så hade Savage Gear Northern Influence utökat totallängden till 599 centimeter, med en toppfisk på 125 centimeter.

Tävlingsledaren Daniel Lövstedt tappade nästan hakan när han såg vilka fiskar som Savage Gear Northern Influence rapporterade in.

– Helgen har varit helt otrolig. Efter tre timmar hade Savage Gear runt 570 centimeter, vilket är det sjukaste jag varit med om. Grabbarna vet vad de sysslar med, konstaterar Daniel Lövstedt.

Tävlingsvattnet i finalen var valfritt, och många undrar förstås var vinnarhålet ligger placerat i vårt avlånga land.

– Var de fiskar kommer att förbli ett mysterium, men jag tror att folk skulle bli förvånade om de visste, säger Daniel och skrattar.

Tvåa i finalen placerade sig Team Eptm med 542 centimeter, och trea blev Team RDK med 530 centimeter. Hela resultatlistan hittar ni här.

Läs om nya fiskeregler här:

En öring och tre gäddor – här är de nya fiskereglerna

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta