Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Kommer den sista spillran av Gullspångslax att överleva? Foto: Mattias Lundström
Satsning på Dalälvens vildlax

Vild laxfisk kan i dagsläget inte nå nedre Dalälven på grund av flera kraftverk. Det ska det snart bli ändring på, om länsstyrelsens planer går i lås.

Projektet Laxfisk i nedre Dalälven har pågått i två år och syftar till att utreda möjligheterna att åter få vild lax och havsöring att nå nedre Dalälven. I dag utgör flera kraftverk hinder för lekvandringen, och fisken når inte förbi Älvkarleby.
Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen i Gävleborgs län, vill nu att det skapas nya vattenflöden och fisktrappor för att underlätta fiskens väg förbi kraftverken.

”Detta är en nödvändighet”

– Detta är en nödvändighet. Avsaknaden av vandringsleder gör att det i dag bara finns vildlax i Älvkarlebyområdet, förklarar hon i en intervju med Upsala Nya tidning.

Diskussioner pågår med kraftbolagen och om planen lyckas lär inte bara fisken gynnas.

– Det är dels viktigt att vi tar hand om vår miljö på ett bra sätt, men någonting sådant här skulle också kunna öka intresset för Tierp och fisketurismen ytterligare, säger Jonas Nyberg, socialdemakratisk ordförande i utskottet för samhällsbyggnad, i samma reportage.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 minuter sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta