Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
SCA stänger sin del av populära fjällsjön Leipikvattnet. Foto: Anders Lundin
SCA stänger fjällfiske – vill ha sjö som personalvatten

Under flera decennier har allmänheten kunnat köpa fiskekort till fjällsjön Leipikvattnet i Frostvikenfjällen. Nu stängs dock halva sjön, eftersom fiskerättsägaren SCA vill ha den delen för sig själv.

Det är personer inom turismnäringen i Strömsunds kommun som reagerat över de nya reglerna för Leipikvattnet. Skogskoncernen SCA och Länsstyrelsen i Jämtland förvaltar en varsin del av sjön, och har under många år haft en samupplåtelse och ett gemensamt kort för sjön. Leipikvattnet är ett vida känt vatten i sportfiskekretsar, och ett populärt utflyktsmål för turister i området.

SCA har även upplåtelsen för Leipikälven, och där har allmänheten inte haft tillträde till fisket. Nu tar de tillbaka fisket även i den östra halvan av sjön, som även anses vara den mest produktiva.

– Det här är en mycket tråkig utveckling. Fisket i Leipikvattnet har fungerat utmärkt i runt 50 år och är en anledning till att folk kommer till området. Min bedömning är dessutom att fisketrycket är lagom, vilket också syns på den fina medelvikten, säger en entreprenör i Frostviken till Fiskejournalen.

På länsstyrelsen i Jämtland lämnar man inga närmare kommentarer till att SCA väljer att dra tillbaka det allmänna fisket i Leipikvattnet, utan hänvisar direkt till SCA.

Där ger man följande förklaring till stängningen.

– Vi tänker ha det här som ett rent personalvatten, och för oss är det ingen stor grej eftersom vi upplåter flera andra vatten i området, säger SCA:s talesperson Pär Forsman.

Men kan ni förstå att sportfiskare och företrädare för turismnäringen blir besvikna över ert beslut – och att det finns en oro för en trend där fiskerättsägare stänger ute allmänheten.

– Jag kan förstå att man tar det så. Men samtidigt har det varit ganska trögfiskat där, och det här gäller ju bara halva sjön. Jag vill också påminna om att vi exempelvis säljer kort på Ankarvattnet och Lejaren, där SCA har fisket.

Har SCA varit enigt internt i detta beslut?

– Det här är inget som berört koncernledningen, utan det är vi lokalt som tagit beslutet. Vi har valt att göra en mjuk övergång, där vi inte stänger förrän 1 maj och även låter de som redan löst årskort att fiska på det, säger Pär Forsman.

Läs mer om fiske i Jämtland:

https://www.fiskejournalen.se/hur-manga-fiskare-far-det-plats-i-jamtland-harjedalen/

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta