Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Kan bläckfiskar drömma? Jo det tror forskarna - se när den sovande bläckfisken skiftar i havets alla nyanser.
Se den drömmande bläckfisken byta färg

En åttaarmad bläckfisk har filmats när den byter färg under sömn. Forskarna tror att det kan bero på att den drömmer. Se filmen här på Fiskejournalen.

Bläckfisken är visserligen ingen fisk men den slutar aldrig fascinera med både intelligens och otroliga förmåga att smälta in i omgivningen. Klippet nedan filmades för den kommande dokumentären Octopus: Making Contact och visar en sovande åttaarmad bläckfisk som antagligen drömmer och skiftar i havsmiljöns alla olika färger och nyanser. Forskaren Dr Scheel försöker förställa sig vad bläckfisken drömmer om:

…visar en sovande åttaarmad bläckfisk som antagligen drömmer – den skiftar i havets alla olika nyanser.

– Hon ser en krabba och färgen förändras. Hon blir mörk. Det blir bläckfisken när den lämnar botten. Kamoufleringen använder bläckfisken när hon fångar en krabba som hon vill äta i lugn och ro utan att någon ska lägga märke till henne. Detta är verkligen fascinerande, säger Dr Scheel.

Om bläckfisken verkligen drömmer är fortfarande oklart. Vi får se vad forskarna kommer fram till. Häftigt är det varje fall.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta