Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu sprids scenerna från Mocambique, där kinesiska yrkesfiskare dammsuger havet. Foto: SVT/Korrespondenterna
Se hur världens största fiskeflotta tömmer haven

Det har stormat kring den svenska fiskeflottan efter avslöjandet om rapporteringsfusk. Men det hamnar i skuggan av det som nu utspelar sig utanför Afrika, där världens största fiskeflotta tömmer haven på fisk.

Det är SVT:s program Korrespondenterna som berättar om de tragiska scenerna utanför Mocambique, där kinesiska företag fiskar så hårt att lokala fiskare nu mest får upp maneter i sina nät.

Anledningen till att den kinesiska flottan sökt sig till dessa farvatten, är att det redan är överfiskat i södra kinesiska sjön. Den kinesiska fiskeflottan är världens största med cirka 3 000 fartyg, och just nu har 114 kinesiska fartyg licens att fiska utanför Mocambique, enligt uppgifter till SVT. I programmet framkommer det att utfiskningen hotar bestånden i stora delar av världen, och att det i vissa vatten börjar bli tomt på tonfisk.

Du kan se hela programmet här: https://www.svtplay.se/varlden

Läs även om hur dessa fiskpirater fångades:

https://www.fiskejournalen.se/jakten-pa-varldens-varsta-fiskpirater-ar-over/

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta