Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sebastian Rylander med Vätterngädda på över 16 kilo. Foto: Daniel Ivarsson
Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern

Vilken start på veckan – och på hela fiskesäsongen för den delen. Sebastian Rylander fick sitt livs fångst under måndagen när han spinnfiskare upp en gädda på imponerande 16,34 kilo i Vättern.

Det har varit några galna veckor rent fångstmässigt i Sverige, där stora abborrar och gäddor avlöst varandra. Den här gången var det alltså Sebastian Rylander från Motala som fick Sportfiskarnas storfiskregister att gunga till. Han och kamraten Daniel Ivarsson har både fått runt 10 gäddor över 10 kilo tidigare, men ingen har varit i närheten av denna fisk.

Här kommer deras fångstberättelse:

– Det är en gädda som vi har lagt många timmar på att hitta, och att få ta den på spinnfiske är bara otroligt. Fisket började som många andra dagar i Vättern, väldigt segt. Vädret är strålande, ur ett semesterperspektiv, vi har knappt någon vind alls och solen lyser klart ner i Vätterns vatten. Vi var på ett ställe där vi har tagit stora gäddor innan, ett stort område där ”röding-gäddor” brukar vandra in för leken under våren, så vi visste att ett hugg skulle räcka.

STORA FISKAR EFTER BETET

Gäddan vilar i håven.

Klockan är 12–13 när vi åker ut, första tre timmarna är sega och vi fiskar då lite djupare. Vi har några mindre följare men inget som sticker ut. Vi väljer sedan att åka in på lite grundare vatten, runt två meter, för att testa lyckan, här skiftar botten kraftigt och vi får nu lite mer lera och även fläckar av vegetation. Tidigt så har Daniel en stor fisk efter, en meterfisk. Där börjar allt, vi har ett par fina gäddor som vänder vid båten och inte riktigt vill ta. Klockan närmar sig 16:30 när jag drar ett kasst med min big bandit (Red fire tiger), som jag tar hem med långa vevstopp, plötsligt ser man bara en glittrande sida som skär i vattnet och det tar tvärstopp. Gäddan gör stora huvudskakningar och några rusningar. Nu ser Daniel gäddan för första gången och säger bara högt ”den är över 15”, jag står nervös med spöt i handen och maxpuls.

VILL DELA MED SIG AV GÄDDAN

Till slut lyckas Daniel håva den magiska gäddan och glädje brister ut i båten. Vi vägde gäddan med godkänd digitalvåg (två gånger för att vara säkra), vi förstod direkt att denna gäddan var över 15 kilo dock. Vi har nämligen fångat flertalet stora gäddor ihop, bland annat en 14.1-kilos från Vättern som Daniel tog, även den spinnfiskad på våren. Vi valde dock att inte storfiskregistrera just den, då vi var rädda att ”vårt” ställe skulle synliggöras, men med denna magnifika gädda på över 16 kilo så tycker vi gäddsverige måste få ta del av den.

Med måttband mättes den till endast 117 centimeter lång, men med hela 61 centimeter runt buken och vikten 16.34 kilo. Sedan släpptes hon snabbt tillbaka och drog så fort hon nuddade vattnet, rapporterar Sebastian.

Fiskejournalen kan bara gratulera honom till en fantastisk fisk och tacka för storyn!

Läs även om denna jätteborre:

11 dygns väntan gav årets största abborre

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta