Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Christian Wolstermayer med 130 centimeter gädda. Foto: Privat
Tala om tajming – finalgädda på hela 130 centimeter

Bäst när det gäller. Det gäller inte bara Team Savage Gear, som vann Sommargäddan 2019 med ett otroligt finalresultat. När European Pikemasters avgjordes så drog finalvinnarna upp en gädda på hela 130 centimeter.

De svenska arrangörerna av European Pikemasters, som även arrangerar Sommargäddan, konstaterar att tävlingen snabbt blev populär ute i Europa. Slutsegrare blev Team Austrian Pike Foundation, där Christian Wolstermayer lyckades fånga en gädda på hela 130 centimeter i finalen. Deras sammanlagda resultat blev 593 centimeter.

Tvåa blev Team JH & SL från Finland, och tre White Label Fishing från Nedeländerna.

Det står redan klart att tävlingen kommer tillbaka 2020, och förhoppningen är att ännu fler svenska lag ska delta.

– Vi kommer släppa info mycket tidigare inför 2020 vilket i sin tur kommer leda till fler team, även från Sverige. Dock finns det mycket som händer under höstmånaderna redan i Sverige men det är såklart helt ok att använda fiskar man registrerar i en annan tävling även i European pike masters, lite det som är tanken, hälsar Daniel Lövstedt i arrangörsstaben.

Hela resultatlistan hittar ni här!

Läs även om det otroliga resultatet i Sommargäddan:

https://www.fiskejournalen.se/sanslost-resultat-gav-savage-gear-segern-i-finalen/

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta