Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige
Sensationell fiskupptäckt i Svealand

I västmanländska Sagån har man via eDNA fått träff på den ovanliga fisken sandkrypare. Upptäckten är unik på det sättet att den aldrig påträffats i Svealand. 

Det arbetas friskt inom Sagåns vattenråd för att skapa bättre livsmiljöer för åns fiskliv. Vattenrådet har sedan 2018 bland annat åtgärdat vandringshinder och därmed länkat ihop olika strömsträckor. Vid en provtagning i ån nyligen trodde Viktor Kärvinge, Mälarens vattenvårdsförbund, knappt sina ögon när DNA från sandkrypare plötsligt gav träff vid Herrkvarn i Sevalla och Nykvarn.

– Det är så sensationellt att man nästan måste anta att man har tagit fel. Men labbet har trippelkollat och undertecknad som tog vattenproverna har sannolikt inte av misstag kunnat få med just sandkrypar-dna i proverna. För det är med eDNA-prover vi hittat fisken. Nu är förhoppningen att kunna verifiera DNA-fynden med att faktiskt hitta fisken i ån, säger han på Länsstyrelsen Västmanlands läns hemsida.

Sandkrypare, Gobio gobio, är en ovanlig karpfisk som kan bli upp till 13 centimeter lång. Sedan tidigare finns flera observationer av arten i vattendrag i Skåne, men även i Småland och Blekinge. Den naturliga utbredningen är England, och större delen av Kontinentaleuropa österut till Uralbergen. Den lilla nattaktiva fisken trivs bäst i klara, strömmande vatten och äter olika bottelevande organismer nattetid, enligt Artdatabanken. Resultat från provfisken i landet pekar på förstärkning av populationen.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta