Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Holm
Sandkrypare (Gobio gobio) har hittats i Sagån. Foto: Getty Images
Sensationell fiskupptäckt i Svealand

I västmanländska Sagån har man via eDNA fått träff på den ovanliga fisken sandkrypare. Upptäckten är unik på det sättet att den aldrig påträffats i Svealand. 

Det arbetas friskt inom Sagåns vattenråd för att skapa bättre livsmiljöer för åns fiskliv. Vattenrådet har sedan 2018 bland annat åtgärdat vandringshinder och därmed länkat ihop olika strömsträckor. Vid en provtagning i ån nyligen trodde Viktor Kärvinge, Mälarens vattenvårdsförbund, knappt sina ögon när DNA från sandkrypare plötsligt gav träff vid Herrkvarn i Sevalla och Nykvarn.

– Det är så sensationellt att man nästan måste anta att man har tagit fel. Men labbet har trippelkollat och undertecknad som tog vattenproverna har sannolikt inte av misstag kunnat få med just sandkrypar-dna i proverna. För det är med eDNA-prover vi hittat fisken. Nu är förhoppningen att kunna verifiera DNA-fynden med att faktiskt hitta fisken i ån, säger han på Länsstyrelsen Västmanlands läns hemsida.

Sandkrypare, Gobio gobio, är en ovanlig karpfisk som kan bli upp till 13 centimeter lång. Sedan tidigare finns flera observationer av arten i vattendrag i Skåne, men även i Småland och Blekinge. Den naturliga utbredningen är England, och större delen av Kontinentaleuropa österut till Uralbergen. Den lilla nattaktiva fisken trivs bäst i klara, strömmande vatten och äter olika bottelevande organismer nattetid, enligt Artdatabanken. Resultat från provfisken i landet pekar på förstärkning av populationen.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta