Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Siken giftig även i Vättern

Sik är en fet fisk. Många gifter är fettlösliga och anrikas i fettet.


Sik är en fet fisk. Många gifter är fettlösliga och anrikas i fettet.

Nyss kom en rapport som visade höga halter av dioxin och PCB i vänersik. Nu visar det sig att samma sak gäller i siken från Vättern. Fisken får därmed inte säljas som mat.
Livsmedelsverkets utvärdering av sik från Vänern och Vättern gav inga trevliga resultat. I båda sjöarna överskrider halterna fortfarande vad som är tillåtet enligt gränsvärdet för livsmedel. Yrkesfiskarna har därmed säljförbud. Även sportfiskare bör tänka på att begänsa sitt intag av fet fisk från Vänern och Vättern. Kvinnor i fertil ålder och barn bör inte äta denna fisk mer än någon gång per år.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta