Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu blir det fritt fram för öringar och andra fiskar i Hamrångerfjärden. Foto: Anders Holm
Sjö befrias efter 100 år – dammluckor plockas bort

Dammluckorna i sjön Hamrångefjärden har varit en följetong, både i domstolar och media. Nu skrivs ett nytt kapitel, eftersom det står klart att dammluckorna plockas bort efter 100 år.

Det är ett efterlängtat besked för Sportfiskarna och Stora Enso, som tillsammans drivit ärendet om att plocka bort de kritiserade luckorna. Det hela avgjordes i Mark- och miljödomstolen, som nu sagt ja till att regleringen av Hamrångefjärden upphör.

– Vi är mycket nöjda med utslaget. Det här tror vi kommer att bli bra både för oss och för bygden. Det kommer att bli bra för fiskelivet där också, kommenterar Lars Eriksson, chef för strategisk planering på Stora Enso Pulp.

Det är P4 Gävleborg som intervjuat honom i anslutning till Mark- och miljödomstolens besked, och han meddelar att processen med att ta bort luckorna inleds direkt, och kanske kan slutföras redan till sommaren.

Sjön har varit reglerad i cirka hundra år, men sedan Stora Enso lagt ner både pappersbruket och sågverket i Norrsundet fyller regleringen inte längre någon funktion.

Det kommer i stället att anläggas en huvudfåra förbi regleringsdammen i Norrsundet och fylla igen det nuvarande utloppet, samt att överfallsdammarna i Sörsundet ska rivas. Fritt fram för fisken, med andra ord.

Läs även om detta i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/nodropet-fran-rosson-offra-inte-angermanalven/

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta