Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Sjö befrias efter 100 år – dammluckor plockas bort

Dammluckorna i sjön Hamrångefjärden har varit en följetong, både i domstolar och media. Nu skrivs ett nytt kapitel, eftersom det står klart att dammluckorna plockas bort efter 100 år.

Det är ett efterlängtat besked för Sportfiskarna och Stora Enso, som tillsammans drivit ärendet om att plocka bort de kritiserade luckorna. Det hela avgjordes i Mark- och miljödomstolen, som nu sagt ja till att regleringen av Hamrångefjärden upphör.

– Vi är mycket nöjda med utslaget. Det här tror vi kommer att bli bra både för oss och för bygden. Det kommer att bli bra för fiskelivet där också, kommenterar Lars Eriksson, chef för strategisk planering på Stora Enso Pulp.

Det är P4 Gävleborg som intervjuat honom i anslutning till Mark- och miljödomstolens besked, och han meddelar att processen med att ta bort luckorna inleds direkt, och kanske kan slutföras redan till sommaren.

Sjön har varit reglerad i cirka hundra år, men sedan Stora Enso lagt ner både pappersbruket och sågverket i Norrsundet fyller regleringen inte längre någon funktion.

Det kommer i stället att anläggas en huvudfåra förbi regleringsdammen i Norrsundet och fylla igen det nuvarande utloppet, samt att överfallsdammarna i Sörsundet ska rivas. Fritt fram för fisken, med andra ord.

Läs även om detta i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/nodropet-fran-rosson-offra-inte-angermanalven/

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta