Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sjuka fiskar i Kalixälven
100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, säger en av de lokala sportfiskarna.

100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, säger en av de lokala sportfiskarna.

Saknade fenor, skinn som lossnar och beläggningar – Lax och sik i Kalixälven har drabbats av mystiska angrepp och som oroar. Det rapporteras om fisk som saknar fenor och skinn som lossnar.
– Jag har fiskat hela livet, minst 50 år och har aldrig sett något liknande, säger fiskaren Roland Lundkvist till Norrländska Socialdemokraten.
Kalix kommun ska nu genomföra provtagning och vattenanalyser för att sedan skicka detta till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Redan nu spekuleras det om virus, parasiter eller miljögifter.
– Vi ska inte ägna oss åt gissningar och spekulationer, bara obduktion och provtagning kan visa vad det rör sig om och vad sjukdomarna består i, säger Anders Alfjorden vid SVA till tidningen.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta