Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fiskodlingen vid Äspnäs har drabbats av sjukdom och måste slakta all fisk. Här en bild från den stora rymningen från odlingen 2018. Foto: Privat
Sjukdom vid kritiserad odling igen – måste slakta all fisk

Fiskodlingen i Ströms Vattudal har genom åren blivit en följetong, där incidenterna avlöser varandra. Jordbruksverket har nu beslutat att all fisk måste slaktas, eftersom regnbåge har testats positivt för sjukdomen BKD.

Fiskejournalen skrev senast om Vattudalens Fisk AB 2018 i samband med att tusentals regnbågar rymde från deras odling vid Äspnäs. Även under 2014 drabbades fiskodlingen av ett BKD-utbrott, varpå fisken fick avlivas och anläggningen saneras. Misstankar fanns då att även vild fisk i Ströms Vattudal hade smittats av bakteriesjukdomen BKD.

Under hösten konstaterades det alltså att odlingen drabbats igen, och återigen väntar slakt och sanering efter direktiv från Jordbruksverket.

– Sanering innebär att utrustning ska saneras både mekaniskt och kemiskt, det vill säga med högtryckstvätt och desinfektionsmedel. Därefter ska ingen fisk bogseras till Äspnäs för tillväxt under en månad innan saneringsuppgiften anses vara utförd, säger en talesperson för Vattudalens Fisk till Jämtlands Tidning.

Tömningen av anläggningen beräknas komma igång efter islossningen, och företaget meddelar att de kommer att vara igång som vanligt med verksamheten när arbetet är slutfört.

Läs om fler dystra rapporter från Ströms Vattudal:

https://www.fiskejournalen.se/skrackrapport-mytomspunnen-stororing-nara-utrotning/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta