Skandal i Säveån väcker ilska

Det är inte första gången som Säveån torrläggs, med fiskdöd som följd. Här en bild från 2016. Foto: Anders Lindgren

Den 7 juni torrlades delar av Säveån. Ålar, öringyngel, laxyngel och annan fisk dog. Lerums Energis misstag visar på brist på respekt för naturen och för de 40 miljoner som investerats i fiskvägar, anser nu många på sociala medier.
Torrläggningen, som bara varade i någon timma, väckte inte någon större uppmärksamhet när den skedde i juni. Men någon timme utan vatten är dödligt i en vattenvarelses liv.
–Vi har inte själva uppfattat händelsen så allvarlig som den nu framställs, säger Håkan Danielsson, vd på Lerum fjärrvärme till Lerums tidning.
– Det är anmärkningsvärt att de som jobbar med att exploatera våra gemensamma vattendrag, inte förstår att en och en halv timme utan vatten är mycket för fiskar och andra vattenorganismer, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.

Slarv som man rycker på axlarna åt känns inte OK.

När händelsen nu har läckt ut i sin fulla storlek och Älvräddarna har anmält Lerums Energi till Länsstyrelsen, har även medias blickar riktats mot Säveån. Ilskan bland folk växer i takt med att artiklarna publiceras.
— Att det kan ske misstag, det förstår stora delar av allmänheten. Samtidigt så har så mycket pengar lagts på Säveåns nya fiskvägar och så många människor har jobbat ideellt, att känslan av besvikelse mot energibolaget är stor. Slarv som man rycker på axlarna åt känns inte OK, säger Martin Falklind.

En sådan lite energiproduktion kan inte försvaras samhällsekonomiskt i förhållande till på vilka skador det har orsakat.

Älvräddarnas ordförande Christer Borg går ännu längre och menar att det enklaste vore är att riva ut det lilla kraftverket i Hillefors som var en av orsakerna bakom torrläggningen.
– Det är ett av Sveriges minsta kraftverk och skulle kunna ersättas av ett femtedels vindkraftverk. En sådan lite energiproduktion kan inte försvaras samhällsekonomiskt i förhållande till på vilka skador det har orsakat och kan komma att orsaka, säger Christer Borg.
Ägaren Lerums fjärrvärme och förvaltaren Lerums Energi ägs till delar av Lerums kommun. Lerums kommun gör i sin marknadsföring anspråk på att bli Sveriges ledande miljökommun.

 

 

Publicerad: 18 August 2016
Av: Fiskejournalen