Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Fiskejournalen
AnnSofie Andersson (S) lämnar Jämtkrafts styrelse med omedelbar verkan efter uppgifterna om att hon tecknat ett miljonavtal med förre vd:n.
Skandal skakar Jämtkraft – vd fick hemligt miljonavtal

Nyligen hyllades Jämtkrafts nya styrelse av sportfiskare och andra vattenvänner sedan de beslutat att inte fortsätta med vattenkraft i Långforsen. Nu skakas bolaget av en skandal som handlar om den förre ordföranden AnnSofie Andersson (S) och tidigare vd:n.

Det har nämligen framkommit att socialdemokraten AnnSofie Andersson tecknat ett pensionsavtal med förre vd:n Anders Ericsson, som innebar att han kunde fortsätta lyfta sin extra tjänstepension även sedan han lämnade bolaget. Det har kostat kommunalägda Jämtkraft 3,8 miljoner kronor extra.

Och allt detta skedde utan att hon lämnat information till Jämtkrafts styrelse eller moderbolagets styrelse. Ägarekommunerna Östersund, Krokom och Åre visste alltså inget om fallskärmen.

AnnSofie Andersson meddelade under fredagen att hon lämnar Jämtkrafts styrelse med omedelbar verkan, och hon fick hård kritik från alla politiska läger.

– AnnSofie Andersson är mycket tydlig med att hon inser bristerna i efterhand och sitt personliga ansvar för dessa. Vårt jobb nu blir att framåt säkerställa och skärpa våra formella rutiner ytterligare. Inrättandet av ett så kallat ersättningsutskott i Jämtkrafts styrelse är under uppbyggnad. Det var också i samband med detta arbete som de här avtalen blev bekanta, säger Rådhus AB:s ordförande Bosse Svensson (C) till Östersunds-Posten.

Efter valet 2018 är det centerpartisten Kerstin Arnemo som innehar ordförandeposten i Jämtkraft, och AnnSofie Andersson har fortsatt som vice ordförande.

Läs om beskedet kring Långforsen:

Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta