Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige
Philip Augustsson beskriver denna öring som den starkaste fisk han drillat. Foto: Privat
Skånesilver i racerform: "Kämpade som en Ferrari"

Philip Augustsson vet vad han snackar om när det handlar om fiske. Så när han säger att han haft sitt livs kamp med en havsöring så förstår vi att både han själv och utrustningen sattes på prov.

Det var tidigare i veckan som fiskeguiden Philip Augustsson satte ett nytt personligt rekord för havsöring, med en praktfisk på 5 220 gram och 80 centimeter. Ingen fisk för historieböckerna, men ett minne för livet, och säkert inspirerande för alla som är på jakt efter Skånes silver.

– Fisken kämpade som en korsning mellan pansarvagn och Ferrari. Galna rusningar och många hopp under 10–15 minuter. Jag trodde att den var större eftersom jag aldrig känt något liknande, berättar fångstmannen som hade ett Westin D360 Copper längst ut på linan.

Philip hade redan varit ute flera timmar när han lyckades pricka in en huggperiod mellan 16–18 på eftermiddagen, och under loppet av två timmar krokade han 14 fiskar och hade känning på många fler.

Detta var Philips 40:e havsöring för säsongen, och således borde han vara rätt person att fråga om de hetaste tipsen för havsöring längs Skånes kuster. Han bor i Trelleborg, och har 5 minuter till kusten åt flera olika håll, och på så sätt kan han vänta tills förutsättningarna är de bästa.

– Det är väldigt viktigt vilka vindar som blåser, och att välja plats utifrån det. Se till att du inte hamnar på en plats som blåser sönder, för då kan hela fisketuren vara bortkastad. Personligen föredrar jag västlig vind, då det trycker in varm luft från Golfströmmen, och dessutom för med sig ett milt ljus som havsöringen gillar att jaga i, säger Philip.

Han berättar att havsöringfisket är stekhett i Skåne just nu, och att denna säsong redan varit markant mycket bättre än den förra. Han tror att anledningarna är ihållande högvatten och milt väder.

– Havsöringfiske är väldigt klurigt, med många omständigheter som styr. Men ett hett tips är såklart att ha betet i vattnet när huggperioden kommer. Därför tycker jag att man inte ska ha jättemånga beten med sig, utan välj ut några som du själv tror på och kör med dem tills det hugger, då sparar man tid.

Philip kör en storsatsning från båt denna säsong, och kommer att rikta in sig speciellt mot kvällsfiske, då kunder kan ställa sig i kö för att följa med.

– Jag jobbar som murare på dagtid, och då passar det bäst att köra några timmar på kvällen ibland, då fisket också kan vara som allra bäst, hälsar han.

Missa inte heller att läsa om denna storfisk:

https://www.fiskejournalen.se/jocke-knockade-granserna-med-sin-flugfangade-dromborre/

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta