Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Praktiskt skolarbete. Eleverna på Önnerstadsgymnasiet pimplar abborre på en sjö i Skåne. Foto: Esbjörn Möllerström
Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Är du intresserad av fiske och ska snart välja gymnasium? Eller känner du någon som stämmer in på den beskrivningen? Då kanske det kan vara en bra idé att kika på vad Önnestadsgymnasiet har att erbjuda. I en av inriktningarna på naturbruksprogrammet kan man nämligen utbilda sig till sportfiskeguide, och läraren och Esbjörn Möllerström – som själv fiskar mycket –  är entusiastisk över utbildningen.

”Eleverna lär sig allt från fiske till förvaltning och restaurering av vattendrag”

Annons

– Eleverna lär sig allt från fiske till förvaltning och restaurering av vattendrag. Och arbetsmarknaden ser lovande ut. I stort sett alla våra elever får arbete direkt efter avslutad skolgång, berättar han.

Foto: Esbjörn Möllerström

Just den här dagen står isfiske på programmet. Esbjörn och eleverna mäter isens tjocklek och diskuterar hur man bör agera för att öka säkerheten. Därefter borras hål upp och fiskelyckan testas. Tekniken är pimpel med pirk och målet är att fånga några av sjöns abborrar.

Foto: Esbjörn Möllerström

De randiga jägarna är till en början svåra att locka till hugg, så vi passar på att prata en stund med eleven Albin Rosdahl.
– Jag har alltid varit intresserad av fiske så för mig känns det riktigt bra att gå den här utbildningen. Vi lär oss hela tiden nya saker och hinner dessutom fiska mycket, berättar han.

Att Albin var en inbiten sportfiskare redan innan utbildningen skadar förstås inte, men även elever som inte hade fiskat så mycket tidigare har kunnat ta till sig innehållet.

”Vi som går här är duktiga på olika saker och lär av varandra”

– Vi som går här är duktiga på olika saker och lär av varandra. Några är till exempel duktiga på jerk och andra på fluga. Själv fiskar jag mycket torsk i Öresund och arbetar extra på turbåtar. Så inom det området kan jag hjälpa till lite extra. Som en del av utbildningen ska vi faktiskt åka till Norge och fiska torsk. Det ser jag verkligen fram emot, berättar han.

Nästa vecka är det sportlov i Skåne. Vi undrar om Albin kommer att vila från fisket för att bara koppla av?

”Fiske är det bästa sättet att koppla av”

– Nej, jag ska fiska jättemycket, både torsk och regnbåge. Fiske är det bästa sättet att koppla av, hälsar han.

Annons

Här kan du läsa mer om Önnestadsgymnasiets utbildningar.

Du vet väl att även ForshagaAkademin erbjuder utbildningar med inriktning på sportfiskeguidning? Där kan även vuxna studera och snart börjar en ny klass.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta