Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Skellefteå Kraft fortsätter att vara i blåsväder. Här en bild från det omstridda kraftverket Hednäs i Åbyälven.
Skellefteå kraft i nytt blåsväder – anmält för flera miljöbrott

Under den gångna helgen arrangerades det lyckade eventet Fiskefesten i Skellefteå. Bara några stenkast därifrån utspelade sig händelser på juridisk nivå, eftersom Skellefteå kraft blivit anmäld för flera miljöbrott.

Att kraftverksbranschen är föremål för både sportfiskares och älvräddares kritik är ingen nyhet, men däremot hör det inte till vanlighetens att kraftbolag faktiskt blir anmäld för miljöbrott. Och det rör sig dessutom om tre anmälningspunkter.

Under sju timmars tid släppte bolaget ut för lite vatten ur Åmans övre kraftverk. Bolaget anmäls även för att inte ha rapporterat händelsen efter att den inträffade. Enligt nyhetssajten Västerbottningen drabbades anläggningen av ett elavbrott vilket ledde till att kraftverket under sju timmar inte släppte ut tillräckligt mycket vatten.

Skellefteå kraft anmäls även för händelser vid kraftverken i Agnäs och vid Stora Bygdeträsket där de inte kunnat släppa ut tillräckligt med vatten i samband med snösmältningen, samt för miljöbrott i samband med ett oljeutsläpp som skedde i Skellefteälven vid Krångfors kraftstation.

Enligt Tina Buckland, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, är det relativt ovanligt att ett kraftbolag blir anmält för miljöbrott.

– Skälet att vi anmäler det är att vi misstänker att det skett någonting brottsligt, då är vi skyldiga att anmäla så får polis och åklagare utreda det, säger hon till Västerbottningen.

Hela artikeln kan du läsa här!

Du har väl koll på detta?:

Missa inte att tycka till kring vattenkraftsplanen

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Holm
Tjejmetet är en tradition i Göteborg sedan 1997. Foto: Getty Images
Dags för Tjejmetet 2020

På söndag, den 16 augusti, är det dags för Tjejmetet i Vallgraven, i Göteborg. På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer.

Tävlingen pågår vid Fiskekyrka mellan klockan 11-13, och anmälan kan göras på plats från klockan 09:30. I tävlingen får endast kvinnor delta, och det finns två tävlingsklasser – senior och junior. Utöver den individuella tävlingen finns även möjlighet att delta i lagtävling (minst 2 och max 4 personer).

På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer, enligt Tjejmetets facebooksida: ”Obs endast de första 50 deltagarna får var med, pga regeringens beslut om folksamlingar om max 50 personer!”

Majorna Sportfiskeklubb har arrangerat Tjejmetet sedan 1997.

Klicka här för mer information om Tjejmetet 2020.

Du kanske även gillar detta