Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Ska politikerna rösta för en utrivning av Hednäs kraftstation i Åbyälven? Foto: Älvräddarna
Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Skellefteå Kraft har en uttalad hållbarhetsprofil som ska genomsyra all verksamhet. Ändå har Hednäs kraftverk – som ägs av Skellefteå Kraft – skadat och dödat vandrande vildlax i över 20 år. Varken upp- eller nedvandring fungerar tillfredställande och fisk som vandrar upp i torrfåran stängs ofta inne och går en plågsam död till mötes.

Situationen väcker starka känslor och gör att Skellefteå Kraft nu tappar en stor kund.

”…när jag såg de här bilderna från Hednäs blev jag förbannad”

-Vi har tidigare skrutit om Skellefteå Krafts miljöengagemang, men när jag såg de här bilderna från Hednäs blev jag förbannad. Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger Annika Markén, vice ordförande i en bostadsrättsförening i Västerhaninge, till Piteå-Tidningen.

Älvräddarna, som länge arbetat för fri passage i Åbyälven, hoppas nu att Skellefteå Kraft väljer att riva ut Hednäs kraftverk.

”En utrivning av Hednäs kraftverk skulle ge stora vinster för varumärket”

-En utrivning av Hednäs kraftverk skulle ge stora vinster för varumärket, och den branschfond som inrättats för miljöanpassning av vattenkraften skulle i stort sett helt finansiera utrivningen, säger Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation.

Hednäs kraftverk i Åbyälven producerar 9 GWh/år vilket motsvarar en bråkdel av Skellefteå Krafts hela elproduktion. Samtidigt är Åbyälven skyddad enligt Natura-2000 och en av Sveriges blott 16 vildlaxälvar.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta