Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Finns det alternativ till den odlade laxen på julbordet? Jodå, hälsar Mikael Frödin. Här är omslaget till Magasin Filter, där han tidigare i år intervjuades kring den odlade laxen.
Skippa odlad lax på julbordet – här är Frödins alternativ

Lax marknadsförs som en klassiker på julbordet, och oftast är det den odlade varianten som står till buds hos handlaren. Men det finns alternativ för den som värnar miljön och de vilda laxbestånden.

Mikael Frödin har turnerat runt världen med den uppmärksammade filmen Artifishal, som handlar om den smutsiga laxodlingsindustrin. Han är nyss hemkommen från Cambridge, där han höll en föreläsning på universitetet om filmen och sin kamp för den vilda laxen.

– Det var rätt coolt. Intresset var stort och jag fick bra respons, säger Mikael Frödin till Fiskejournalen.

Vi passar naturligtvis på att be honom om smarriga och beståndsvänliga alternativ till julbordet, för den som vill välja bort lax som odlats i öppna kassar till havs, och för den som inte lyckats fånga sin egen fisk.

Här är hans topp 3-förslag:

1) Odlad lax från slutna system.

2) Stillahavslax från vilda bärkraftiga bestånd.

3) Makrill.

Om du inte hittar detta hos handlaren, så kanske det finns exempelvis abborre, gråsej eller torsk från hållbara bestånd.

Finns det något annat du vill skicka med läsarna inför 2020?

– Den odlade laxen från öppna kassar utrotar våra vilda bestånd av Atlantlax. Ta ställning för slutna system och mot öppna kassar. Påverka din handlare, utbilda allmänheten och ifrågasätt politikerna, hälsar Mikael Frödin.

Apropå fiskodling i slutna system – missa inte denna nyhet.

https://www.fiskejournalen.se/klartecken-i-kall-far-bygga-fiskodling-pa-land/

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta