Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Här ses hur personal trampar ihjäl fisk vid den aktuella odlingen. Foto: Ur Coks film.
Skräckbilder sprids från multinationell laxodling i USA

Organisationen Compassion Over Killing’s (COK) har avslöjat vedervärdiga förhållanden vid en fiskodling i Bingham, USA. Bilderna sprids nu över världen, och företaget är under polisutredning.

Flera stora medier, bland dem The Guardian, rapporterar om avslöjandet som COK ligger bakom. Med hjälp av dold kamera har de dokumenterat situationen vid det globala jätteföretaget Cooks odling i Bingham. På filmen framkommer det tydligt hur illa fisken blir behandlad av personalen, det både kastas, sparkas och slås fisk. Personalen verkar helt öppna med hur hanteringen går till, och dessutom verkar det vanligt förekommande med missbildade fiskar vid odlingen.

Företaget Cook har sitt huvudkontor i Canada, och äger fiskodlingar i både USA, Scotland och Chile. Företaget är bland annat känt för att samarbeta med livsstilsgurun och tv-kocken Martha Stewart. I företagets hållbarhetspolicy framhåller de hur viktig de anser att djurrätten är och att de behandlar fisken med optimal omsorg. Bilderna avslöjar alltså rena motsatsen, och nu kommer även beskedet att företaget är under polisutredning.

Här nedan kan du se filmen som COK släppt:

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta