Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Robert Westin
Sammanställningen visar ett ohållbart industriellt strömmingsfiske.
Skrämmande utveckling för strömmingen i Bottenhavet

Sportfiskarna rapporterar att strömmingsfisket i Södra Bottenhavet har ökat mycket kraftigt under de senaste 20 åren. Detta påvisar organisationen genom en unik sammanställning om ett ohållbart överfiske.

Larmrapporterna har duggat tätt under den senaste tiden både från sportfiskare och även från det småskaliga kustnära yrkesfisket. I flera kustnära områden är det svårt att hitta strömmingen.

Det är det storskaliga pelagiska industrifisket som snabbt har betat ner bestånden. Dessa fångster blir fiskmjöl som används i den norska laxodlingsindustrin.

– Samtidigt som fångsterna har tiofaldigats så har strömmingens medellängd minskat och strömmingens har även konstaterats bli könsmogen tidigare. Detta är ett tydlig täcken på ett kraftigt överfiske som är ohållbart. För strömmingen i Sydöstra Bottenhavet har fisketrycket mångdubblats sedan 90-talet. Det finns tyvärr allt för många exempel på att ett långvarigt högt fisketryck resulterar i kraschade fiskbestånd och förändrade ekosystem i våra hav. Regeringen och ansvarig myndighet bör agera och utifrån en försiktighetsprincip reglera fisket snarast, säger Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Strömmingen är normalt ”motorn” för kustens ekosystem och samtidigt som det storskaliga fisket utvecklats har enorma ekosystemförändringar skett längs ostkusten.

Parallellt med att större strömming minskat i Södra Bottenhavet så har beståndet av storspigg exploderat i antal. Friska bestånd av gädda med flera arter har ersatts av system helt dominerat av storspigg och mattor av trådalger.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta