Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
Sammanställningen visar ett ohållbart industriellt strömmingsfiske.
Skrämmande utveckling för strömmingen i Bottenhavet

Sportfiskarna rapporterar att strömmingsfisket i Södra Bottenhavet har ökat mycket kraftigt under de senaste 20 åren. Detta påvisar organisationen genom en unik sammanställning om ett ohållbart överfiske.

Larmrapporterna har duggat tätt under den senaste tiden både från sportfiskare och även från det småskaliga kustnära yrkesfisket. I flera kustnära områden är det svårt att hitta strömmingen.

Det är det storskaliga pelagiska industrifisket som snabbt har betat ner bestånden. Dessa fångster blir fiskmjöl som används i den norska laxodlingsindustrin.

– Samtidigt som fångsterna har tiofaldigats så har strömmingens medellängd minskat och strömmingens har även konstaterats bli könsmogen tidigare. Detta är ett tydlig täcken på ett kraftigt överfiske som är ohållbart. För strömmingen i Sydöstra Bottenhavet har fisketrycket mångdubblats sedan 90-talet. Det finns tyvärr allt för många exempel på att ett långvarigt högt fisketryck resulterar i kraschade fiskbestånd och förändrade ekosystem i våra hav. Regeringen och ansvarig myndighet bör agera och utifrån en försiktighetsprincip reglera fisket snarast, säger Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Strömmingen är normalt ”motorn” för kustens ekosystem och samtidigt som det storskaliga fisket utvecklats har enorma ekosystemförändringar skett längs ostkusten.

Parallellt med att större strömming minskat i Södra Bottenhavet så har beståndet av storspigg exploderat i antal. Friska bestånd av gädda med flera arter har ersatts av system helt dominerat av storspigg och mattor av trådalger.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avloppsvatten skrämde bor fisken. Foto: Privat.
Hittade avloppsvatten i stället för fisk

Jonathan Bark, biolog hos Sportfiskarna, skulle göra den årliga elfiskeinventeringen i Haga å. När han kom fram till platsen möttes han av en stark stank.

När Jonathan Bark hos Sportfiskarna genomför den årliga kontrollen av fiskbeståndet i Haga å så brukar dom mötas av fisk. I måndags så var det rena vattnet utbytt mot avloppsvatten och fisken var borta.

– Det var fullt med slam på botten som luktade avlopp. Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk. Jag kan säga att det inte luktade gott i bilen sedan, säger Jonathan Bark, till Göteborg direkt.

Direkt efter upptäckten kontaktade han Miljöförvaltningen i Göteborg.

Dagen efter konstaterades att läckan orsakats av ett stopp på Letsegårdsvägen i Billdal. Samma dag påbörjades en slamsugning för att förhindra att det orenade avloppsvattnet skulle spridas vidare.

Jonathan Bark är så klart nöjd över att det gick fort att ta hand om läckan, men samtidigt oroar han sig för fiskbeståndet.

– Det brukar krylla av fisk, framför allt är det mycket havsöring som går upp där och lägger sina ägg. Därför är det ett viktigt vattendrag för kommande generationer av fisk, avslutar Jonathan.

Du kanske även gillar detta