Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Havssköldpaddor och många andra djur trasslar in sig i övergivna nät och annan plast. Foto: NOAA
Skräpområde i Stilla havet - tre gånger större än Sverige

En stor ansamling plastskräp mellan Kalifornien och Hawaii är uppemot sexton gånger större än man tidigare trott. Områdets yta är tre gånger så stor som Sverige och växer dessutom i snabb takt, visar ny forskning.

Plast i haven är ett stort miljöproblem och i vissa områden ansamlas plasten i mycket höga koncentrationer. Det sker bland annat mellan Kalifornien och Hawaii, där forskare har följt utvecklingen sedan 1970-talet.
På senare tid har mer exakta mätningar kunnat göras och resultatet är skrämmande – 79 tusen ton plast flyter nu omkring på en yta som är tre gånger så stor som Sverige, eller 1,6 miljoner kvadratkilometer. 75 procent av plasten är större än 5 centimeter och minst 46 procent av skräpets totala vikt utgörs av fisknät.

Läs den vetenskapliga rapporten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta