Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Ska det bli förbjudet att ta hem fiskfiléer från Norge? Foto: Buboadventure
SLU-forskare: Nödvändigt stoppa fångsterna av torsk

I december kommer EU:s fiskeministrar att besluta om kvoterna för Västerhavet och Nordsjön. Forskare på SLU Aqua backar nu upp förslagen om att helt stoppa fisket efter torsk i Kattegatt.

Internationella havsforskningsrådet, ICES, vill att fisket efter torsk i Kattegatt stoppas helt nästa år och att man minskar fisket efter torsk i Nordsjön-Skagerrack med 63 procent jämfört med 2019. Forskaren Massimiliano Cardinale, som arbetar både inom ICES och vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua), är tydlig i sitt budskap.

– Läget för torsken i Kattegatt är kritiskt trots att man infört olika förvaltningsåtgärder inklusive fiskefria områden. Beståndets lekbiomassa är historiskt låg. Då är det nödvändigt att stoppa fångsten av torsk. Ett av problemen för torsken i Kattegatt är att den idag fångas i ett blandfiske med andra arter som tex havskräfta som har en relativt positiv beståndsutveckling. Det innebär att vi måste försöka undvika fångst av torsk vilket vi kan göra med artselektiva redskap, säger Massimiliano Cardinale på SLU:s hemsida.

Däremot betecknas situationen för sill i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt som hållbar och där föreslår ICES en höjning av uttaget med 38 procent.

Dock anser ICES liksom förra året att man bör undvika fångst av Rügensillen, i sydvästra Östersjön och Västerhavet.

– Förra året valde EU.s fiskeministrar att inte följa ICES vetenskapliga råd, vilket var olyckligt. Det är viktigt att råden följs om Rügensillen i Västerhavet ska kunna återhämta sig till biologiskt säkra nivåer. Ett kortsiktigt fiskestopp kommer dock inte att hjälpa fullt ut givet den låga rekrytering vi har haft den senaste åren, säger Massmiliano Cardinale.

Fiskejournalen återkommer med rapportering inför beslutet om fiskekvoterna för 2020.

Läs mer om torskens tillstånd:

Glada besked om torsken från Bohuslän

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta